Съвместната среща на върха на Лигата на арабските държави (ЛАГ)

...
Съвместната среща на върха на Лигата на арабските държави (ЛАГ)
Коментари Харесай

Трибунал за Израел. Арабски и ислямски лидери предизвикват Запада

Съвместната среща на върха на Лигата на арабските страни (ЛАГ) и Организацията за ислямско съдействие (ОИС) се организира в събота в Саудитска Арабия. Фонът беше опустошителната бомбардировка на Израел над линията Газа, която умъртви повече от 11 078 души, в това число 4 506 деца и повече от 3 000 дами.

Единството на двете организации и общата им платформа трябваше да показват, че спорът в Палестина е обща идея освен на арабските страни, само че и на целия ислямски свят, на всички мюсюлмани, както е и въпросът за собствеността на Ал- Кудс (Йерусалим) и неговите ислямски светилища.

Форумът сподели, че макар многочислените несъгласия в ислямския свят мюсюлманските страни са подготвени да ги загърбят в името на обща идея.

Присъствието на президента на Ислямска република Иран (IRI) Ибрахим Раиси добави пикантност към срещата в Рияд. Саудитска Арабия и Иран са в положение на непрекъснат спор отдавна, само че от предходната година се насочиха към възобновяване на връзките.

„ Палестинското досие “ сближи още повече Техеран и Рияд, изключително откакто въпросът за израелско-саудитската нормализация в този момент най-малко е подложен на дълга пауза.

Като цяло резултатите от форума не трябва да се подценяват, както и приносът на трите страни – Иран, Турция и Саудитска Арабия в популяризирането на съответните консолидиращи разкази в ислямския свят.

Така ислямският свят насочва предизвикателство към груповия Запад, който ясно е застанал на страната на Израел, и блокира всички опити на по този начин наречената „ просвета на анулацията “ против палестинската въоръжена опозиция.

Не единствено наказание, само че и закани за арбитражен съд

Домакинът даде тона на взаимната среща на върха. Саудитска Арабия категорично назова Израел „ окупатор “ и удостовери, че „ държи окупационните [израелски] управляващи виновни за закононарушенията, осъществени против палестинския народ “. Това бяха думи на престолонаследника Мохамед бин Салман при откриването на събитието.

Срещата на върха освен остро осъди дейностите на Израел в линията Газа. Участниците в него също обърнаха внимание на опасността, че спорът заради нападателните дейности на еврейската страна може да се популяризира в целия Близък изток, както се показва в окончателната резолюция. В случая част от виновността е на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации:

„ Ние предизвестяваме за действителната заплаха от разгръщане на войната вследствие на отхвърли на Израел да спре своята експанзия и неуспеха на Съвета за сигурност да наложи интернационалното право за преустановяване на тази експанзия. “

Всъщност един от главните резултати от взаимната среща на върха беше началото на подготовката на съответни на практика стъпки за привличане на израелски политици и военни в наказателно гонене за военни закононарушения.

За тази цел са основани работни групи, които ще събират информация и ще предават всички обстоятелства за израелските военни закононарушения на интернационалните проверяващи органи. Те ще би трябвало да отчетат и свършената работа, за което е назначен представител на Саудитска Арабия.

В този подтекст ислямските страни също осъдиха двойните стандарти и предизвестиха, че „ тази двоякост съществено подкопава както престижа на страните, които пазят Израел от интернационалното право и го слагат над закона, по този начин и престижа на многостранните дейности, разкривайки селективност в използването на система отхуманитарни полезности “.

Палестина сближава Иран и Турция

Анкара и Техеран са две ислямски столици, които се пробваха да поемат консолидираща роля в навечерието на взаимната среща на върха, с цел да принудят други страни от ислямския свят да се обединят в поддръжка на палестинците и наказание на Израел.

Показателно е, че и двете страни в действителност не са арабски и техният недопечен анти-израелски метод, който преди този момент контрастира с умерената рецензия към Израел, беше чут от държавните управления на множеството арабски страни.

На собствен ред иранските медии към този момент обърнаха внимание на сходството на позициите на Анкара и Техеран и, базирайки се на позицията на Турция, настояват, че Иран не е самичък в палестинската си политика.

Освен това турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е приказвал за готовността на Турция да стане поръчител след спора за палестинците. Тази самодейност беше подкрепена и от Иран в лицето на иранския външен министър по време на неотдавнашното му посещаване в Анкара.

На собствен ред президентите Раиси и Ердоган организираха „ сверяване на часовниците “ по палестинския въпрос по време на срещата на върха на Организацията за икономическо съдействие на 9 ноември.

При завръщането си от Саудитска Арабия Ердоган още веднъж удостовери, че Анкара и Техеран са подготвени да подхващат взаимни стъпки за разрешаване на обстановката на Близкия изток. Турският президент разгласи визитата на иранския си сътрудник Ибрахим Раиси в Турция на 28 ноември. Очевидно главната тематика тук ще бъде Палестина. Tурция също даде обещание да „ съобщи иранското обръщение “ на Съединените щати.

Така войната на Израел против Хамас сближи Анкара и Техеран, както към този момент беше през 2010 година, когато Ердоган насочи обвинявания към израелския президент Шимон Перес в Давос, а по-късно имаше раздор в турско-израелските връзки след израелската офанзива против „ флотилия на мира “, транспортираща пропалестински деятели и филантропични доставки към линията Газа през 2010 година

Това доближаване обаче беше предотвратено от гражданската война в Сирия, където Турция и Иран подкрепяха разнообразни противоположни сили.

Но не би трябвало да се подченява и ролята на Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия обезврежда " израелското лоби "

Всъщност обединяването на двете срещи на върха, Арабската лига и ОИК, имаше за цел да минимизира последствията от разцеплението в Арабската лига поради палестинския спор и да разреши формулирането на по-твърда антиизраелска позиция, тъй че гласовете на тези, които говореха за взимане под внимание на ползите на Израел и желаеха осъждането на Хамас, да бъдат „ потиснати “.

Така или другояче, този дипломатически триумф, който направи допустимо маргинализиране на произраелското лоби в Арабската лига, ще бъде приписан на уредниците на срещата в лицето на Саудитска Арабия, която самата, макар че преди този момент се въздържаше от подкрепяйки директни антиизраелски дейности, надалеч не беше Тел Авива, като някои от нейните съседи.

Преди срещата на върха катарският Ал-Араби Ал-Джейдид заяви, че четири " авторитетни страни " в Арабската лига са попречили на приемането на оферти, призоваващи за съответни ограничения против Израел в границите на Арабската лига.

Тези оферти включват възбрана за потребление на американски военни бази в арабските страни за доставяне на Израел с оръжия и боеприпаси; заледяване на дипломатически, стопански връзки и съдействие в региона на сигурността и защитата сред арабските страни и Израел; потребление на фактора за ограничение на енергийните доставки за оказване на напън върху Израел и Съединените щати.

Либия също по този начин предложи в заключителното изказване на конференцията на Арабската лига да се включи теза за поддръжка на правото на палестинския народ да се съпротивлява на израелската окупация.

Мерките бяха утвърдени от 11 арабски страни от 22-те членки на организацията, в това число Палестина, Сирия, Алжир, Тунис, Ирак, Ливан, Кувейт, Катар, Оман, Либия и Йемен.

Имената на четирите страни, които са дали своят вот срещу и на тези, които са се въздържали, не бяха оповестени.

ЦАХАЛ е все по-близо до статута на терорист, а Хамас - по-далеч

На взаимната среща на върха Иран поддържа тези оферти от 11 арабски страни и ги добави с самодейност за признание на израелската войска като „ терористична организация “.

„ Ислямските държавни управления би трябвало да разгласят армията на окупационния и нападателен режим за терористична организация “, сподели Раиси. В заключителното изказване на взаимната среща на върха предлагането на Иран беше заложено в следната дефиниция:

„ Осъждаме военните интервенции, стартирани от окупационните сили против палестински градове и лагери; осъждаме тероризма на заселниците; и призоваваме интернационалната общественост да сложи тези групи и организации в световните описи на терористите.

Освен това фразата че „ израелските заселници са терористи “ всъщност се появява неведнъж в окончателната резолюция, както и в настояването за оръжейно ембарго на Израел:

„ Настояваме всички страни да спрат да изнасят за окупационните управляващи оръжия и муниции, употребявани от тяхната войска и заселници терористи, които убиват палестинския народ и унищожават домовете, лечебните заведения, учебните заведения, джамиите и църквите им “, се споделя в документа.

В същото време, вместо да осъжда Хамас за офанзивите му на 7 октомври, резолюцията единствено отбелязва, че единственият легален представител на палестинския народ е Организацията за избавление на Палестина (Фатах), само че акцентира цялостната поддръжка на „ братския палестински народ в тяхната законна битка за освобождението на всички техни окупирани територии “, което също може да значи въоръжена битка.

Въпреки че дейностите на Израел се назовават „ отмъстителни “, само че без в допълнение пояснение на какво са в отговор, те се поясняват само като акт на експанзия, съпроводен от голям брой военни закононарушения.

Оттук и апелът, съдържащ се в заключителната декларация за „ отвод да се назова тази ответна война самозащита или да се оправдае под какъвто и да е предлог “.

Вероятно това е повода офанзивата на Хамас на 7 октомври да не се загатва, защото тя просто служи като опрощение за Израел да нападна цивилни в Газа.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР