Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие

...
Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Важното е, че истината става публична в РСМ

Съвместната историческа комисия сред България и Северна Македония реализира единодушие към имената на Цар Самуил, Св. Кирил и Методий и други персони.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 666
“Най-важното е, че истината въпреки всичко става обществена в РСМ. Това нещо се е случило през 2019 година Тогава е реализирано единодушие за общо честване, редакция на учебниците и въобще на информацията във връзка с събитията от Средновековието. Това е първото нещо, а второто е – за какво, откакто това нещо е реализирано като единодушие, става обществено притежание. Ето отговорите на това - за какво в един миг се стигна до блокиране на започване на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз и тези, които не разбираха българската позиция, в този момент би трябвало да им стане ясна “. Това сподели в изявление за БНР журналистът Любчо Нешков.

“Нищо не се е случило, не е имало нито съвещания, нито нищо, откакто Българи даде зелена светлина в края на месец юни. Новината в случилото се през вчерашния ден е, че единодушието, реализирано преди три години, стана обществено. Остава да стане факт, с изключение на за медиите, да влезе и в учебниците, и в общественото говорене в страната. Това е доста по-важно от една конференция и едно изказване на съпредседателя на тази комисия “, уточни още той и добави:

“Правителството би трябвало да одобри рекомендациите и по-късно да изиска осъществяването им, както и да наложи надзор дали това нещо се съблюдава. Това е технологията и методът, по който работи комисията. Това са и нещата, заложени в контракта от 2017 година Надявам се да не се чака лятото на 2025 година, с цел да се заяви, че първите учебници с новите неща са към този момент факт в страната. Македонското общество има потребност от тези неща, не България. “

“Винаги съм подчертавал, че в прилежаща Македония става въпрос за някаква всеобща истеризация, за институционална ненавист и имитация към нас и институционална борба. Докато това нещо не бъде променено, мъчно ще имаме естествени взаимоотношения и мъчно страната ще тръгне по пътя на евроинтеграцията “, споделя още той в изявление за “12+3 “.

Той разяснява дефиницията, че “цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за българско царство “, по този начин:

“Сигурно другата част се отнася до учените от Скопие и от Белград, а всички останали считат това, което считаме и ние и целият теоретичен свят. Това е един типичен образец за това, което се случва в страната – страхът да се каже истината.  Тези хора в продължение на десетилетие са си изкарвали хляба, парите и купите, потвърждавайки, че това е Македонско царство, че цар Самуил е македонец и сега същите тези хора, които са фалшифицирали документите, би трябвало да кажат в едни миг, че нещата не са по този начин. “

Препоръките към българските учебници – какво се желае от нас?

“Не съумях да схвана тъкмо, говореше се за взаимност във взаимоотношенията, като че ли България също е претендент за Европейски Съюз. Но това е резултат от атмосферата, която се основава в РСМ, че страната е жертва “, показва още Нешков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР