Съвместна международна операция, ръководена от британската Национална агенция за борба

...
Съвместна международна операция, ръководена от британската Национална агенция за борба
Коментари Харесай

Великобритания, САЩ и ЕС разбиха групата за киберпрестъпления Lockbit


Съвместна интернационална интервенция, ръководена от английската Национална организация за битка с престъпността и ФБР, арестува и повдигна обвинявания против членове на бандата Lockbit ransomware в невиждана полицейска интервенция, предава " Ройтерс ".

Съединените щати разкриха обвинителен акт във вторник , обвиняващ двама съветски жители в внедряване на рансъмуер Lockbit против компании и групи по целия свят, заяви Министерството на правораздаването.

Обвинителният акт беше оповестен, когато NCA, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, ФБР и Европол се събраха в Лондон, с цел да разгласят разбиването на бандата, която е изнудила над 2000 жертви по целия свят и е получила е повече от 120 милиона $ в откупи.

Киберотделът на Националната организация за битка с престъпността на Англия, с Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, ФБР и други правоприлагащи органи завзеха контрола върху уеб страници, употребявани от Lockbit в рядка интернационална интервенция, оповестиха бандата и управляващите на Съединени американски щати и Обединеното кралство.

" Ние поехме контрола над тяхната инфраструктура, конфискувахме техния първоначален код и получихме ключове, които ще оказват помощ на жертвите да дешифрират системите си ", сподели пред публицисти Греъм Бигар, общоприет шеф на Националната организация за битка с престъпността.

Операцията на правоохранителните органи, наречена " Операция Кронос ", беше интернационална коалиция от 10 страни , сподели той. " Заедно арестувахме, обвинихме или санкционирахме някои от причинителите и получихме невиждан и обстоен достъп до системите на Lockbit ".

" От през днешния ден Lockbit е на процедура непотребен " , добави той. " Lockbit е заключен ".

Получено в Ню Джърси, незапечатаното обвиняване упреква Артур Сунгатов и Иван Кондратьев , прочут също като Bassterlord, в потребление на ransomware Lockbit за ориентиране към жертви в индустриални, логистични, застрахователни и други компании в пет щата и Пуерто Рико, както и в полупроводници и други промишлености по света.

Допълнителни наказателни обвинявания против Кондратьев бяха разпечатани във вторник , свързани с потреблението на рансъмуер през 2020 година против жертва в Калифорния, заяви Министерството на правораздаването.

В допълнение към обвиняванията в Съединени американски щати, полицията в Полша и Украйна също извърши два ареста , сподели пред кореспонденти заместник-изпълнителният шеф на Европол по интервенциите Жан-Филип Лекуф.

" Безпрецедентно количество данни, събрани от това следствие, в този момент е в ръцете на правоприлагащите органи ", сподели той.

Lockbit и неговите филиали организираха хакерски атаки срещу някои от най-големите организации в света през последните месеци.  Групировката прави пари, като краде чувствителни данни и заплашва да ги популяризира, в случай че жертвите не платят откуп . Неговите филиали са незаконни групи с сходно мислене, които Lockbit вербува за осъществяване на офанзиви, употребявайки своите цифрови принадлежности за изнудване.

Ransomware е злоумишлен програмен продукт, който криптира данни. Lockbit печели пари, като принуждава своите цели да заплащат откуп за дешифриране или отключване на тези данни с дигитален ключ.

Преди да бъде свален, уебсайтът на Lockbit показваше непрестанно възходяща изложба от организации на жертви, която се актуализира съвсем всекидневно. До имената им имаше цифрови часовници, които посочваха броя дни, оставащи до крайния период, даден на всяка организация за даване на заплащане на откуп.

Във вторник уебсайтът за приключване на информация на Lockbit беше трансформиран от NCA , ФБР и Европол в уебсайт за приключване на информация за самата незаконна тайфа, на който интернационалните полицейски организации разгласиха вътрешни данни от групата и часовници за назад преброяване , заплашващи да разкрият идни наказания и самоличността на лидера на Lockbit, " LockbitSupp ".

Представител на Lockbit не отговори на известия от Reuters, търсещи коментар, само че разгласява известия в приложение за криптирани известия, в което се споделя, че има аварийни сървъри, които не са наранени от дейностите на правоприлагащите органи.
 Бързото развиване на изкуствения разсъдък ще усили хакерските атаки
Бързото развиване на изкуствения разсъдък ще усили хакерските атаки

За това предизвестиха от английската специфична работа за киберсигурност и следене на връзки (GCHQ)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР