Съвместен коментар по повод 25-ата годишнина от Белфасткото споразумение (Споразумението

...
Съвместен коментар по повод 25-ата годишнина от Белфасткото споразумение (Споразумението
Коментари Харесай

И от най-тежкото и болезнено минало е възможно да се изгради съвместно бъдеще

Съвместен коментар във връзка 25-ата годишнина от Белфасткото съглашение (Споразумението от Разпети петък) на посланиците в София на Република Ирландия госпожа Мартина Фийни и на Обединеното кралство господин Роб Диксън.

Тази седмица означаваме 25-ата годишнина от подписването на Белфасткото съглашение от Разпети петък - взаимно историческо достижение на нашите две страни и най-много на народа на Северна Ирландия.

Подписаното в Белфаст на 10 април 1998 година съглашение е историческо достижение, подписано с помощта на нашия общ блян за реализиране на мир след сложни и тежки взаимни отстъпки с поддръжката на интернационалните ни сътрудници. Споразумението донесе мир след повече от 30 години на " Проблеми ", раздрали общностите и погубили над 3500 живота.

Днес, двадесет и пет години по-късно, политическият и икономическият живот в Северна Ирландия е видоизменен след мъчно постигнатия кротичък развой. Благодарение на Белфасткото съглашение от Разпети петък се построи нова реалност, почиваща на почитание и равнопоставеност, на основополагащото значение на правата на индивида и уговорката към взаимно постигнатия мир. Чрез новосъздадените институции за поощряване на съдействието както в Северна Ирландия и на Ирландския остров, по този начин и сред Ирландия и Обединеното кралство границите се отстраниха, а хората се сплотиха.

По силата на Споразумението демократично определените парламент и държавно управление на Северна Ирландия, в чийто състав са показани всички общности, одобряват решения в интерес на северноирландския народ в рамките на предоставените им при децентрализацията пълномощия по въпроси като опазването на здравето, образованието, заетостта и други Съжаляваме, че сега Народното събрание и държавното управление на Северна Ирландия не действат. Правителствата на двете страни изрично поддържат възобновяването на активността им.

Съществен принос за подписване на мира имаха редица фактори, като смелостта на мнозина водачи на ирландските общности, които дръзнаха да поемат провокациите - и за себе си, и за общностите си; тясното съдействие на нашите правителства; поддръжката на интернационалните ни сътрудници като Съединени американски щати, Канада, Южна Африка, Финландия, Европейски Съюз и др.; както и желанието на северноирландския народ да постави завършек на насилието и да построи по-добро бъдеще.

Мирът беше вероятен и заради постигнатото единодушие по някои правила, които оттогава служат за основа на миротворческите старания по целия свят.

Споразумението регистрира сложността на идентичността, правото на северноирландците да се самоопределят като британци или ирландци, или и като и двете, както и правото им да имат двойно поданство. Споразумението също по този начин признава легитимността на другите възгледи за бъдещето на Северна Ирландия, както и на устрема към реализирането им с демократични и мирни средства. Принципът на единодушието, скрепен в Белфасткото съглашение от Разпети петък, значи, че Северна Ирландия остава част от Обединеното кралство и не може да се отдели от него без единодушието на болшинството северноирландци.

Равнопоставеността на северноирландските обичаи е различен значителен принцип на Споразумението, който утвърждава смисъла на справедливото и еднообразно отношение към всички. Тези основополагащи полезности откриват ново внимателно равновесие, което продължава да дефинира процеса на мир и помиряване до през днешния ден. В качеството си на страни по Споразумението нашите две държавни управления имат особения дълг да опазват това равновесие и да съхраняват Споразумението.

Постигнахме забележителен прогрес, само че естествено има още какво да се направи, с цел да може северноирланският народ да се възползва пълноценно от всички благоприятни условия на Белфасткото съглашение от Разпети петък. Споразумението признава нуждата да " се работи с жертвите, потърпевши от насилието, като нужна причина за помиряването ". Въпреки че съществуват някои разлики в метода на нашите държавни управления по този въпрос, ние удостоверяваме определящото значение на помиряването. Усилията за реализиране на мир и помиряване са също толкоз настоящ взаимен ангажимент като цялостното и дейно осъществяване на всички детайли на Споразумението.

Важна позитивна стъпка съставлява Уиндзорската комерсиална рамка, подписана наскоро от Обединеното кралство и Европейския съюз. Общата ни цел сега е да се възвърне децентрализираното северноирландско държавно управление, което ще бъде от изгода за всички.

През тази седмица отдаваме дължимото на напъните, положени за реализиране на мир в Северна Ирландия. Но имаме опция и да отправим взор към бъдещето, като поемем ангажимент да продължаваме да надграждаме постигнатия през миналите 25 години незабравим прогрес, съдействал за построяването на по-безопасно, по-приобщаващо и по-благоденстващо общество освен в Северна Ирландия, само че и на целия Ирландски остров и в Обединеното кралство. Тази годишнина ни учи, че даже от най-тежкото и мъчително минало е допустимо да се построи взаимно бъдеще, почиващо на почитание, съгласие и помиряване.

Текстът е възложен извънредно на " Дневник ". Заглавието е на редакцията.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР