Съвместен екип от китайски и американски учени е идентифицирал нов

...
Съвместен екип от китайски и американски учени е идентифицирал нов
Коментари Харесай

Идентифицираха нов прародител на съвременната царевица

Съвместен екип от китайски и американски учени е разпознал нов предшественик на актуалната царевица, което разкрива капацитета на дивите роднини на културата да бъдат употребявани в бъдещото селекционно произвеждане, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследването, оповестено в петък в списание „ Сайънс “, открива, че произходът на актуалната царевица може да се наблюдава до смес сред антична царевица и дивата трева теосинт, растяща в планинските региони на Мексико към 4000 години след началото на култивирането.

Изследователите от Аграрния университет в Хуачжун и Калифорнийския университет - Дейвис са проучили генетични данни от повече от 1000 сорта царевица и сродни типове, с цел да изяснят комплицирания генезис на този главен селскостопански артикул.

Произходът на царевицата беше противоречив в продължение на съвсем един век, до момента в който скорошни научни проучвания не предложиха вероятния принос на див родственик, наречен Zea mays ssp. mexicana.

Хибридизацията с този див родственик е станала преди към 6000 години, което предшества разпространяването на културата в Америка. Това се е случило посредством подмяна или хибридизация с към този момент съществуващи популации царевица, сочи изследването.

Резултатите обясняват произхода на актуалната царевица и също по този начин показват капацитета на дивите роднини на културата като източник на адаптивно многообразие за бъдещо селекциониране, споделят откривателите.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР