Савина Петкова е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила

...
Савина Петкова е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила
Коментари Харесай

Савина Петкова, „Браво, Пловдив”: Градът има нужда от нов път, в който са важни хората

Савина Петкова е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила е  СОУ „ Св. Константин - Кирил Философ ”, а по-късно става магистър по право в СУ  „ Св. Климент Охридски ”. Експерт по административно и гражданско право.  От 1994 до 2000 година е юрист на свободна процедура и член на адвокатска  колегия в Пловдив.
Прочетете още
През 2000 година става юрист в Община Пловдив, като от 2008 до 2011 година е шеф на дирекция " Правно-нормативно обслужване ". През 2015 година е определена за общински консултант, като локалният парламент я избира за ръководител.  В мандат 2015 -2019 година е член и на Управителния съвет на Националната асоциация на Председателите на Общинските препоръки в Република България.

След края на мандата през 2019 година тя се отдръпва от политиката, като посвещава време на своето семейство. Савина Петкова е измежду учредителите на „ Браво, Пловдив ”, като взе участие ефективно в организацията на разнообразни събития.

На изборите за кмет на Община Пловдив тя е номинирана за кмет от „ Браво, Пловдив ” през регистрацията на „ Българска прогресивна линия ”, като е лидер и на листата за Общинския съвет. 

-Г-жо Петкова, за какво решихте да се върнете в политиката и да бъдете кандидат-кмет от сдружението „ Браво, Пловдив ”, което се явява на изборите  с регистрацията на „ Българска прогресивна линия?

-На първо място желая да благодаря на всички младежи в „ Браво, Пловдив ”, които желаят да трансформират Пловдив и да го трансфорат в по-добро място за живеене за себе си и своите деца. Аз съм в „ Браво, Пловдив ” през цялото време и съм от учредители. В него има доста разнообразни хора, доста от тях са млади, въодушевени и оптимистични.

Имаше десетки начинания, като в тях се включиха доста хора, които не са членове на сдружението.  Не желаех да заставам на предна линия, заради това бях направила крачка обратно и  помагах, като човек  с най-дълъг стаж,  а и политическа кариера. През 2019 година направих напълно съзнателен избор да си потегли от политиката, не се кандидатирах за пост, нито се върнах в Община Пловдив.

Посветих 4 години на фамилията си. Имаше и хубави, и неприятни моменти, случиха се прелестни неща, като раждането на внука ми. Много съм признателна за това време,  като съумях да си умря, да се отърся и да посветя време за внука си. Майка му, когато се роди – учих и работих. Тя бе отгледана от баба си и дядо си, само че с дребния претърпях всичко това, което не съумях с щерка ми.

Съгласих се на номинацията на „ Браво, Пловдив ”, тъй като не  исках труда, ентусиазма и отдадеността на всички в това гражданско съдружие да бъдат прекършени процедурно.

-Как оценявате работата на Общинския съвет и ръководството на Пловдив, като непряк наблюдаващ?

-Макар и отвън Общинския съвет, не съм серпантина да се интересувам от протичащото се в града и Община Пловдив. Присъствам на всяко публично разискване още от 2012 година,  в това число и при полемиките за бюджета на Община Пловдив.

Била съм доста самокритична, също и към сътрудниците си, по този начин и те към мен в предходния мандат. Мисля, че в този момент обстановката е доста по-неприятна. Едно от нещата, което ме накараха да се върна назад е точно това – виждам Общинския съвет и Община Пловдив, че не работят в синхрон, а от това страдат жителите.

Има голямо разминаване сред екипа на кмета Здравко Димитров и немалка част от Общински съвет, като това сътвори напрежение  и недоразумение, което направи работата невъзможна.

-Как се отразява това на пловдивчани и развиването на Пловдив?

-Градът наподобява зарязан. Това го слушам и от хора, които посещават Пловдив като туристи. Щом те го виждат, какво остава за нас?   Улиците са мръсни, казаните са цялостни, ремонтите вървят с извънредно мудни темпове. Тук страната също има виновност, защото е възложител на най-големите инфраструктурни обекти, като пробива на Централна гара и Южния обходен колектор.

Администрацията, която  е лицето на Община Пловдив стана изключително нелюбезна с пловдивчани. Аз съм работила дълго време в администрацията. Знам, че по никакъв начин не е елементарно, като има и доста работещи хора там, както и такива, които не правят нищо. За мен обаче рибата се вмирисва откъм главата.

-Какво съгласно Вас е първото нещо, което би трябвало да се направи в новия мандат?

-Първо би трябвало да се сложи диагнозата и да се разбере в какво положение е тъкмо Община Пловдив – финансово, административно и всякакво друго.

Вече е известено, че Общината има съществени финансови проблеми. Кметът Здравко Димитров е поискал  20 млн. лв. безлихвен заем от Министерството на финансите по ред, който го няма в законодателство. Това е  признак, че  финансовото и икономическо състояние  е пагубно.

Мотивите ми да се върна в политиката е да оказа помощ с това, което мога.  Ясно е, че не може да се оправят нещата с магическа пръчка, няма да обещаваме чудеса, само че имам вяра, че може да дадем своя дан, с цел да излезем от тази пагубна обстановка.

В администрацията има доста свестни и работливи хора.   Аз познавам доста от тях – те не са зложелател на пловдивчани, а техни сътрудници, като и назад е правилно. „ Браво, Пловдив ” прави тъкмо това  - подава ръка на разнообразни хора и организации, които  с доста възторг и малко средства направихме доста неща.  Стигнахме до там, че младежите схванаха безпощадно, че не всичко, което желаеме са лъжица за нашата уста и би трябвало да се създадат взаимно с институциите.  

Но пътят е един – дружно жители и администрация да преодоляват проблемите и да работят в името на Пловдив.  Именно за това, в случай че успеем да сложим вярната диагноза, без да даваме обещания с розови очила, имам вяра, че ще намерим и вярното лекуване за Пловдив.

-Един от огромните цели на „ Браво, Пловдив ” е градският превоз, имате и амбициозната концепция той да бъде безвъзмезден. Какво мислите, че би трябвало да се направи там?

-Към обществения превоз на Пловдив има доста рецензии, някои обаче са голословни. Причината е, че това са оценки на хора, които най-малко в последните 20 години не са стъпвали в рейс. Аз пътувам всеки ден с градския превоз и знам проблемите и като пасажер, а и като админ.  Някои от тях са решими и то в бързи темпове, само че се желае воля.

Нашата визия е пловдивският градски превоз да е комфортен, постоянен и екологичен, а в един миг той да стане безвъзмезден за жителите.

Не е невероятно!  Има два пътя – единият е по-шоков, другият е равномерен през годините. Дали ще е едното или другото – ще се вземе с необятна социална и политическа поддръжка.  Има положителни образци от Европа, които може да употребяваме.

-Основен акцент в акциите на „ Браво, Пловдив ” бяха дребни зони в кварталите, които са изоставени, какво предвиждате за там – където, в действителност са хората?

-Бяхме в зони, забравени и от бога,  и от администрацията, само че там са пловдивчани. В дребните улички от доста години нищо не е докосвано, а всичко се разрушава, като се стартира от улиците, през тротоарите, растителността, междублоковите пространства... Това не са квартали, които пловдивчани заслужават!

Според мен постепенно и последователно може да бъде решен този проблем. Сега настоящото законодателство на процедура е трансформирало районните кметове в пощенски кутии. Тъй като Народното събрание и Министерски съвет нямат воля за същинска децентрализация, през наредбите и решенията на Общинския съвет, районните кметове могат да получат по-големи пълномощия. Не единствено по-добро финансиране, а и опция за работа, като извършват и своите задължения към жителите, дадени в предизборната акция.

-Друг акцент в предизборната Ви стратегия е река Марица. Почти няма кандидат-кмет, който да не прави огромни обещания за нея, а виждаме, че тя към този момент е като амазонка – дива и никога „ социализирана ”….

- Жалко е, че не се случи нищо в последните 4 години в река Марица. Нещо повече, Здравко Димитров за цялостен мандат по този начин и не съумя да я почисти, а какво да чакаме, с цел да я социализира? В предходния мандат имаше добър образец с „ Марица – юг ” от Водната палата до моста на Адата.

Пътят е точно това – първо да се облагороди крайречието край булеварда от южната и северната страна, а по-късно да се влезе и в самото поречие и брега. Там може да стане зона за отмора,  за спорт, за разходки. Пловдивчани да прекарват почивните си дни там, като има занимания за цялото семейство. Това не е невероятно – желае да се положително обмисляне, планиране и търсене на финансиране.

Пешеходният мост пък може да е перлата в короната на река Марица, а не това нескопосано композирано „ влакче ”, което няма място в Европейската столица на културата. Бъдещето на Пешеходния мост е да се трансформира в естествено продължение на Главната и Капана, където пловдивчани да се любуват на реката.

 „ Браво, Пловдив ” с номер 36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „ Българска прогресивна линия за кмет, областен кмет и листа за общински съветници!

 Купуването  и продаването на гласове е закононарушение!



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР