Съветниците от ПК Европейски въпроси и международно сътрудничество“ одобриха проекта

...
Съветниците от ПК Европейски въпроси и международно сътрудничество“ одобриха проекта
Коментари Харесай

Одобриха Плана за интегрирано развитие на Варна до 2027 г. | Той включва 292 проекта с 465 обекта, на обща стойност 2,856 млрд. лв.

Съветниците от ПК „ Европейски въпроси и интернационално съдействие “ утвърдиха плана на Плана за интегрирано развиване на община Варна за интервала 2021 – 2027 година.

Това е най-същественият средносрочен стратегически документ, който дефинира целите и посоката на развиване на района за седем години напред.

включва общо 292 плана с 465 обекта, на обща стойност 2,856 милиарда лева В предпочитания лист попадат 37 обекта с обща индикативна стойност към 1 милиарда лева, прецизират от дирекция „ Европейски и национални оперативни стратегии “, изготвили документа.

Планът е извънредно значим, защото съществуването му е належащо изискване Община Варна да кандидатства за финансиране с безплатна финансова помощ и/или финансов инструмент през програмен интервал 2021-2027 година

Проекти, които не са включени в стратегическия документ, няма да могат да се възползват от ресурсите на националните стратегии. Като основни моменти в развиването на морската столица до 2027 година са посочени околната среда, икономическият напредък, подобряването на техническата и транспортната инфраструктура, образованието .

Визията за идващите няколко години е създаване на стабилно бъдеще за Варна посредством интегрирана зелена територия с развита екосистема, стопанска система и сложни услуги с грижа за хората.

Стратегическата рамка включва две цели – превръщането на Варна в „ здравословен, съхранен и обективен град, пригоден към изменението на климата “ и „ водещ районен водач в интегрираното развиване на района със познание и нововъведения “.

За постигането на задачите са дефинирани шест съществени целта : „ Зелен град “, „ Социално обективен и здравословен град “, „ Многовековен и многолик град “, „ Иновативен и просветен град “, „ Териториална съгласуваност и досегаемост “ и „ Административен и районен водач “.

Следвайки методическите инструкции на Министерство на регионалното развитие за територията на община Варна, са дефинирани 8 зони на влияние, които обгръщат както град Варна, по този начин и петте села в общината и селищни формирания с направен Подробен устройствен план. Определени са 3 предпочитани зони, които имат максимален капацитет да повлияят върху социално-икономическото развиване на общината.

Една от тях е зоната за икономическо развиване (3B1), обхващаща територията сред пътя I-2 (Варна-Русе) на север и ул. „ Девня “ на юг, в това число землището на село Тополи.

Предвижда се разширение на съществуващата Западна промишлена зона към Тополи, както и осъществяване на вложения за развиване на индустриалната инфраструктура и възстановяване на транспортната досегаемост.

Другата предпочитана зона е Зоната с иновационен капацитет и принос към „ Синия напредък “ (3B2).

В нея влизат територии към Варненското езеро, в това число Острова под Аспаруховия мост. Досега те бяха отвън полето на другите проекти и тактики, само че могат да бъдат обособени и изпълнени с нов смисъл и значими за града функционалности.

Третият значим регион – Зоната за благоустройство „ Варна/градът в услуга на хората “ (3B3), покрива значително регион „ Одесос “. В нея влизат също териториите на всички висши образователни заведения дружно с корпусите, както и Аспарухов парк.

Фокусът през сегашния интервал е стимулиране развиването на територии и интегрирани вложения . Затова са планувани благоприятни условия за коопериране със прилежащи общини. В агломерационния ареал на Варна попадат Аврен, Аксаково, Белослав, Долни Чифлик и Дългопол.

Следващата стъпка е за интервала 2021 – 2027 година да бъде импортиран за гласоподаване в Общинския съвет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР