Съветниците от ДБ - Пловдив, излязоха с декларация във връзка

...
Съветниците от ДБ - Пловдив, излязоха с декларация във връзка
Коментари Харесай

ДБ: Здравко Димитров да отговори за „спешното“ почистване на...

Съветниците от Демократична България - Пловдив, излязоха с декларация по отношение на запитване към кмета на днешната сесия на Общинския съвет. Публикуваме я без редакторска интервенция:

Време е за отговори от кмета на Пловдив Здравко Димитров и подопечната му администрация за скандалния опит да се заобиколи обществена социална поръчка и транспарантна процедура за почистването на коритото на река Марица. Цената - 4,9 млн. лева, които обаче Пловдив няма. Няма и отговор от кое място счита да ги набави.

Както общинските съветници от „ Демократична България “ алармирахме, въпросното разчистване на коритото на Марица е оповестено за „ незабавно и наложително “ и това е претекстът на кметската администрация да си хареса – без информация на база на какви критерии – две компании, обединени в консорциум, с цел да им обещае близо 5 млн. лева Формално решението да се заобиколи отворената и конкурентна процедура по Закона за публичните поръчки е на зам.-кмета Величко Родопски. Ние обаче желаеме отговори от началника му Здравко Димитров, както и цялата документи, на база на която се твърди, че има „ неотложност “.

Настояваме кметът на Пловдив до идващото съвещание на Общинския съвет в Пловдив да отговори:

1. Каква е повода от началото на мандата Ви да не предприемете никакви дейности по отношение на почистването на коритото на р. Марица? Ако през днешния ден има условия за „ необходимост “ и непосредствено договаряне, то каква е отговорността на общината да се стигне дотук?

2. Как посредством почистването на река Марица на територията на гр. Пловдив ще предотвратите трансгранична екологична злополука (какъвто е един от претекстовете за неотложност в документацията)?

3. Какви са данните за сериозен снеговалеж през април, от които извеждате причини за заплаха от „ висока вълна “?

4. Молим да ни снабдите с техническото проучване, вследствие на което сте установили, че вследствие на високата растителност се подкопава стабилитета на мостовете в града.

5. Молим да ни предоставите какви са претекстовете, от които се твърди необходимост и неотложност за почистването на коритото на р. Марица, залегнали в следните документи:

- Писмо от министъра на околната среда и водите от дата 15.01.2021 година

- Протокол на вътрешноведомствената комисия към община Пловдив от 04.02.2021 година

- Констативен протокол от 24.02.2021 година на междуведомствената комисия.

6. Какви причини за необходимост намирате, при изискване на следните две условия:

- Липса на финансов запас и подписване на контракт след обезпечаване на финансов запас.

- Срокът за осъществяване на контракта с посочения реализатор е 12 месеца.

7. Постъпи ли оферта от компанията, която поканихте да се контракти с община Пловдив за почистването на коритото на р. Марица и в случай че да - на каква стойност е офертата (срокът за подаване на оферта е 23,59 ч. на 26 април)

До момента не е ясно и дали Агенцията по публични поръчки е излязла със мнение за законността на избора на директно договаряне от община Пловдив. От „ Демократична България “ обаче считаме, че процедурата е незаконосъобразна и към този момент настояхме за нейното преустановяване и за съблюдаване на Закона за публичните поръчки, вместо заобикалянето му. Както настояваме и за отговори кой и по какъв начин взема решение да харчи парите на пловдивчани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР