Съветникът по национална сигурност на Ирак Касем ал Араджи заяви

...
Съветникът по национална сигурност на Ирак Касем ал Араджи заяви
Коментари Харесай

В Ирак обявиха край на бойната мисия на международната коалиция

Съветникът по национална сигурност на Ирак Касем ал Араджи съобщи за довеждане докрай на бойната задача на интернационалната коалиция в близкоизточната страна, съобщи РИА Новости.

По-рано формалният представител на Обединения щаб на командването на въоръжените сили на Багдад Тахсин ал Хафаджи съобщи, че по-голямата част от задграничните бойни поделения са напуснали Ирак.

"Днес финализирахме последния кръг от договаряния с интернационалната коалиция и към този момент можем публично да обявим края на наличието на бойните подразделения на задграничните въоръжени сили у нас+, означи ал Араджи.

По думите на високопоставения чиновник съдействието сред Ирак и въоръжените сили на водената от Съединени американски щати коалиция ще продължи в областта на образованието на локалните въоръжени сили. "В страната ни ще останат и няколко военни съветници ", уточни още той.

"САЩ и техни съдружници започнаха военна интервенция през 2014 година поради издигането на Ислямска страна (ИД) в Близкия изток. След убийството на водача на групировката Абу Бакр ал Багдади през октомври 2019 година по-голямата част на страната бе изчистена от подразделения на групировката ", уточни още съветската медия.

"Парламентът в Багдад на 5 януари 2020 година утвърди проектозакон за извеждането на задграничните военни и преразглеждане на формата на съдействие. Поводът за това бе убийството на иранския военачалник Касем Солеймани, станало два дни по-рано. Той бе премахнат от американски военни в Багдад ", добави РИА Новости.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР