Съветникът от ОБС-Благоевград Сашо Милчев внесе предложение да се насрочи

...
Съветникът от ОБС-Благоевград Сашо Милчев внесе предложение да се насрочи
Коментари Харесай

Съветници искат с референдум да се реши съдбата на открития римски град край Благоевград

Съветникът от ОБС-Благоевград Сашо Милчев внесе предложение да се насрочи изключителна сесия, на която да се гласоподава осъществяване на референдум за опазване на археологическите разкопки край Покровник.

Идеята е на Инициативния комитет, който бе основан в Благоевград за опазване на скъпите разкопки. В Благоевград върви и подписка измежду жителите по въпроса.

Комитетът желае локалния референдум да реши ориста на римския град, който датира от 3-4 в. сл.Хр. Останките са открити на място, на което би трябвало да мине бъдещата автомагистрала Струма край Благоевград.

На терена работят над 150 души, ръководени от екип археолози. Те всеки ден вършат нови разкрития – последното изобретение е на непокътната гробница с две гробни камери и антре. Гробницата се намира тъкмо под осевата линия на бъдещата автомагистрала.

Създаденият Инициативен комитет упорства античният град да бъде непокътнат и да се трансформира в музей навън. Това обаче ще значи, че трасето на автомагистралата би трябвало да бъде изместено или вдигнато на пилони.

От АПИ споделят, че това е неуместно. Срокът за привършване на разкопките е 20 юли. След това на мястото влизат багери, които ще изринат селището, тъй като равнището на бъдещата автомагистрала е по-ниско. Планира се откритията и най-ценните находки да бъдат изнесени с кранове. Предстои комисия от министерство на културата последно да се произнесе по проблема.

А ето и формалното изказване на НАИМ при Българска академия на науките по отношение на избавително археологическо изследване край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, което те разпратиха до медиите:

Пълното избавително археологическо изследване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало доникъде на терена от 60 дка. Открива се огромно населено място от римската императорска ера. До в този момент по време на разкопките са разкрити 12 огромни здания от интервала III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по избавителното изследване на обекта върви в период и всекидневно на терена работят 150 души служащи и 31 археологически екипа.

Сградите, които се откриват на терена са най-вече в основи и имат малотраен строеж от камък на глинена заварка или на суха фуга. Тяхното предпазване на място е доста мъчно и изисква огромни спомагателни средства за консервация и реституция. Пълното им откриване до края на контракта сред Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е допустимо и не постанова изместване на трасето или смяна на плана, заради нетрайния темперамент на структурите.

По-трайни комплекси са единствено постройка № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), постройка № 5 (раннохристиянска църква) и банята от постройка № 3, която е построена на хоросанова заварка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в постройка № 1. Тя се състои от антре със стълби и две огромни гробни камери. Първата е с квадратен проект и полуцилиндричен свод, който е опустошен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше значими археологически находки, които към този момент са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа полезност с дълготраен темперамент (гробницата) в прилежащото село Покровник или пред РИМ Благоевград е изцяло допустимо. Такива планове са изпълнявани в последните години в София и Пловдив.

Доц. доктор Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при Българска академия на науките, началник на археологическото изследване
Доц. доктор Людмил Вагалински, шеф на НАИМ при Българска академия на науките

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР