Съветникът на президента Радев - Борислав Цеков, излезе с коментар

...
Съветникът на президента Радев - Борислав Цеков, излезе с коментар
Коментари Харесай

Съветник на президента Радев: Победа за републиканците с 2:1, очернящата кампания срещу Тръмп се провали

Съветникът на президента Радев - Борислав Цеков, излезе с коментар във фейсбук за междинните избори в Съединени американски щати. Вижте текста без редакторска интервенция:
Коментар: Борислав Цеков, Институт за съвременна политика, Фейсбук

Въпреки,че данните от междинния избор в Съединени американски щати към момента не са дефинитивни, трендовете са ясни. Президентът Тръмп спря " синята вълна " в Съединени американски щати! Победа на републиканците с 2:1 (Сенат+губернатори за републиканците с/у долна камара за опозицията).

Тази победа и събитието, че демократите бяха напълно отстранени от щатската изпълнителна власт и от сенатските постове в основни щати затвърждава ръководството на Тръмп и демонстрира, че течащата 3 години черна агитация против него няма никакъв действителен резултат.

Какъв е съответният прочит на изборните резултати?

Републиканците не просто резервираха, а разшириха своето болшинство в Сената (с 2-3 плюс). Това е необичаен казус. Както съм казвал неведнъж, политическата процедура в Съединени американски щати е, че опозицията печели междинните избори. Само 2 пъти през последните 100 години президентската партия е печелила напълно, а единствено 3 пъти е печелила Сената, само че е губила долната камара.

Победата на Тръмп е основна по 2 аргументи. Демократите бяха отстранени от сенатските постове в някои щати, които са значими за президентския избор през 2020 година - Флорида, Мисури, Индиана, Северна Дакота. Огромните очаквания на демократите, че ще отстранят Тед Круз в Тексас посредством своята " нова вяра " Бето Рурк не се оправдаха - републиканците резервираха поста.

Втората причина за значимостта на успеха на Тръмп е, че само от Сената зависят основните назначения, които прави президента, а също и това дали може да има импийчмънт. Дотук 1:0.

Демократите съумяха да завоюват нежно болшинство в Долната камара (ок. 15-20 плюс). На фона на първия мандат на Обама, когато той и неговата партия - демократите - изгубиха камарата с цели 63 места, в този момент триумфът им е много непретенциозен на фона на гигантските финансови и медийни запаси, които активизираха. Това, че въпреки всичко взеха болшинство е една от присъщите и положителни страни на американската конституционна система на " задръжки и противовеси " - внася се прочут баланс, насърчава се двупартийното съдействие по значими въпроси. Иначе от Долната камара не зависят нито назначенията, нито импийчмънт. Дотук 1:1.

Победата с 2:1 идва от безапелационните резултати на републиканците и подкрепяните от Тръмп претенденти на партията за губeрнатори ( " президентите " на обособените щати). В болшинството изпълнителната власт се резервира за републиканците. Вероятно ще изгубят Уисконсин, само че удържаха позициите в Масачусетс, Ню Хемпшир и - изключително значимо! - във Флорида.

Ако може да се направи едно доста жестоко, само че въпреки всичко илюстративно съпоставяне на властовата настройка след тези избори в Съединени американски щати с българската система, то ще наподобява по този начин: все едно Тръмп и републиканците имат президентския пост, държавното управление, множеството регионални шефове и кметове, а Народното събрание е поделено по този начин - 4 дни в седмицата има болшинство на Тръмп, което може да прави назначения за съдии и прочие и да приема на 2-ро четене закони, а 3 дни в седмицата - демократите имат болшинство, с което могат да упражняват единствено парламентарен надзор, без да могат да осъществят избор на съмнение, и могат да одобряват закони единствено на 1-во четене.

След необикновеното препотвърждаване на доверието в настоящия президент в тези междинни избори, пътят на Тръмп към втори мандат е открит! #Trump2020
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР