Съветник настоява за отстраняването на Камбитов Офшорна фирма е собственик

...
Съветник настоява за отстраняването на Камбитов Офшорна фирма е собственик
Коментари Харесай

Скандално! Разкриха връзка на кмета на Благоевград с офшорна фирма? ДАНС и прокуратурата разследват


Съветник упорства за отстраняването на Камбитов

Офшорна компания е притежател на 22 % от новата постройка в региона на остарялата автогара, известна и като „ Кончето “ в центъра на Благоевград. В сигнал до основния прокурор, предизвикан от изказването му, че ДАНС стартират инспекции на всички сметки на офшорни форми, за които има подозрение, че се свързани с политици и висши държавни чиновници, упорствам за незабавна инспекция, която да откри кой е притежателят на тази компания и обвързвана ли е тя с кмета Атанас Камбитов и с лица от неговото обграждане. При инспекция в Търговския указател открих, че сдружението с варненска регистрация „ Ник Пропъртис” има 22,093 % от парцела. Собственик на това сдружение е записаната по законите на Англия и Уелс на територията на Вирджиннските острови офшорна компания „ Арлтон ЛЛП”. Управителят на „ Ник Пропъртис” Николай Георгиев е съучастник на приятеля на кмета Камбитов Велимир Магурев.

Близките си връзки двамата в никакъв случай не са крили. Затова е меко казано неетично присъединяване на компании на Магурев в публични поръчки на общината, които, несъмнено, е печелил. Имам информация, че Магурев е дал крупна сума пари на Ивайло Благов- Кучката, различен непосредствен другар на кмета Камбитов и шеф на настоящата и сега компания на градоначалника „ Старт 2015”, както и, че в дните към покупката на жилището си на ул. „ Даме Груев” дъщерята на Камбитов е получила посредством компанията си заем от Ивайло Благов в размер на сумата, която тя е платила за парцела.

Тези обстоятелства са съществено притеснителни на фона на гафовете и закононарушенията на администрацията на Камбитов, направени по отношение на парцела на терена на остарялата автогара.

Заедно с „ Ник пропъртис” притежател на останалите 77,907 % от парцела в региона на някогашната автогара е компания „ Стройинвестконсулт 2013” ЕООД, а е известно, че тя е била на кумашина на Камбитов и някогашен зам. кмет по строителството на община Благоевград инж. Янко Янков и той я напуснал тъкмо преди да заеме поста на заместител на бъдещия си кум през ноември 2015г. Янков на два пъти е регистриран като притежател на „ Стройинвестконсулт 2013”.

Настоявам пред основния прокурор да се разпореди инспекция по какъв начин и от кое място се финансира огромния градеж в региона на остарялата автогара и против какво компания „ Строителство и саниране инженеринг консулт” е продала всичките си идеални елементи на двете компании дружно с отстъпеното право на градеж, и дали тази компания няма да се окаже елементарна „ пералня на пари” в съответния случая. Известен факт е, че кметският кумашин Я. Янков е бил притежател и на „ Строителство и саниране инженеринг консулт”. Това е компанията, купила през 2016г. парцел от 837 кв.м. в региона на някогашната автогара и още същата година го усилва на 1021кв м. като купува 184 кв.м. общински терен. Като общински консултант направих инспекция и се оказа, че общинската част е продадена без да има решение на Общински съвет за смяна на тази земя от обществена общинска благосъстоятелност в частна общинска благосъстоятелност, което е нелегално, освен това, за такова решение е нужно не нормално болшинство от 50 плюс 1 гласа, а вотът на 2/3 от съветниците.

По същия метод кметът Камбитов и администрацията му действат при продажбата на други 155 кв.м. в същия регион на остарялата автогара, към този момент на новия съсобственик на парцела „ Стройинвестконсулт 2013” предишния декември. Отново без решение на Общински съвет, за парцела е формиран акт за частна общинска благосъстоятелност месец преди кметът Камбитов да внесе предлагането за разискване в локалния парламент. В този случай обаче потъпкването на законите на република България е тотално поради противозаконното строителство на 2-етажна постройка, потвърдено при инспекция на ДНСК по мой сигнал. Само ще напомня, че с уверение през декември 2018 зам. кметът по строителството инж. Е. Тунева заявява пред Общински съвет, че на въпросния терен няма нелегално строителство, а при започване на май бе принудена да издаде заповед до „ Стройинвестконсулт 2013” сами да съборят противозаконната си сграда. Интересна детайлност в стила на ръководството на Камбитов е, че заобикаля да поставя подписа си под документи на общинска администрация, които могат да му навлекат неприятности, като трансферира това обвързване на другите, макар че като кмет би трябвало да е наясно, че той носи цялата отговорност за протичащото се в екипа му.

Последната „ капка”, която прелива чашата по случая със „ Стройинвестконсулт 2013 “ е, че сдружението е купило Оборотна помпена станция за 122 кв.м., а общината му продава 155 кв.м., без да е ясно за какво се усилва площта.

Гражданите на Благоевград чакат кметът Камбитов или прокуратурата да дадат отговори на съответни въпроси:

Колко публични поръчки на община Благоевград и на каква стойност завоюваха и извършиха компании на В. Магурев? Давал ли е Магурев или негова компания забележителен заем от близо 800 000 лева на приятеля на кмета Камбитов и шеф на компанията му „ Старт 2015” Ивайло Благов? От своя страна Благов финансирал ли е персонално или през компания дъщерята на кмета Камбитов или нейна компания в дните към покупката на жилището й на ул. „ Даме Груев”? В сигнала си до основния прокурор ползвам скица на обвързваните лица и компании с кмета Камбитов с искане те да се ревизират и да се дадат ясни отговори има ли той финансови и имотни облаги в региона на остарялата автогара в централната част на Благоевград. Докато това стане и способените органи си свършат работата упорствам да се спре строителството на обекта и да се в профил кметът Ат. Камбитов от поста до изясняване на случая.

Андон Тодоров





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР