Съветник на премиера в едно от предходните правителства е съгласувал

...
Съветник на премиера в едно от предходните правителства е съгласувал
Коментари Харесай

Тончев, ДАНС: Съветник на бивш премиер е докладвал в Скопие позицията ни

Съветник на премиера в едно от предходните държавни управления е съгласувал публични позиции на българското външно министерство с представител на Северна Македония. Това разгласи в Народното събрание по време на днешното чуване шефът на ДАНС Пламен Тончев след въпрос от депутат.

 

По информация на Епицентър. бг става дума за Весела Чернева, която като консултант на някогашния министър председател Кирил Петков организираше политиката на държавното управление във връзка с районен съд Македония. 

Тогавашният външен министър Теодора Генчовска в кабинето на Петков даже упрекна Чернева, че организира паралелна външна политика и сама лобира в договарянията с югозападната ни съседка.

По-късно Тошко Йорданов от Има Такъв Народ непосредствено назова Чернева. И напомни, че Кирил Петков и Асен Василев са взели участие в КСНС при президента, което може да повдигне въпроса дали не са издали класифицирана информация.

 

Шефът на ДАНС Пламен Тончев сподели, че " лицето предоставило за координиране позицията на България " е " косвено не на посолство, а на държавен чиновник ". И уточни, че е било по времето на министър Генчовска. " Това лице, само на неговия длъжностен компютър е осъществено особено заличаване, което, с помощта на специалистите бе възобновено ".

 

Докато депутатите обсъждаха съгласуването на назначения в службите в непознати посолства, стана ясно, че е имало теч на информация от българското държавно управление към Северна Македония.

 

Поведението на някои министри, които са били в постоянния кабинет, несъмнено не пази националния интерес, обяви от трибуната на Народно събрание шефът на ДАНС Пламен Тончев в отговор на въпрос от Радостин Василев. И напрежението, и шума в залата още веднъж се подвигнаха.

Тончев даде образец с формираното досъдебно произвеждане и изиска да не му подвикват от залата.

 

" Всички знаем, че дейностите на това лице не са осъществявани без знанието на неговия началник ", уточни той, визирайки информацията за премиерския консултант докладвал на Скопие.

А залата избухна в ръкопляскания.

 

" Говорим за класическа държавна измяна. Политическа партия би трябвало да ги е позор да влязат в залата. Всички предатели преди Политическа партия най-малко са правели това криейки се, гледайки хората да не ги схванат. Продължаваме измяната даже не се крият ", атакуваха от " Възраждане ".

" В рамките на работата на ДАНС по линия на контраразузнаването е открит случай в който консултант на тогавашния министър-председател е съгласувал позиии на Министерство на външните работи с жител на Република Северна Македония ", потвърди Тончев.

Той описа и за два случая на теч на класифицирана информация към медии.


" В интервала, в който аз съм ръководител на организацията, имаме открити два случая, в които документи на ДАНС са ставали притежание на външни източници. Единият случай - наш някогашен сътрудник против който има формирано досъдебно произвеждане за шпионаж. Вторият се проверява от СГП - извадка от наш конфиденциален документ беше оповестена в интернет уебсайт. Достъп до него са имали двама индивида отвън състава на организацията ", осведоми шефът на ДАНС.

Тончев разяснява също записа от съвета на " Продължаваме промяната ", публикуван от Радостин Василев.

„ Интересно е на какво се базират изказванията за увреждащите имиджа на институциите и чиновници изказвания за съветско навлизане в българските специфични служби. Не желая да се връщам на записа, който изтече през миналата седмица, само че там ясно се вижда, че това е разказ, комфортен за някого и се прави на гърба на българските специфични служби “, сподели той.

Председателят на ДАНС разгласи, че организацията има дарба сама да открива „ такива кафези “ в своите редици. „ Публично прочут е случая, в който сами разкрихме наши чиновници, работили в услуга на съветското разузнаване. Те сега са с повдигнати обвинявания и има оповестени чиновници от съветското посолство за личност нон грата “, напомни той.

 

Тома Биков от ГЕРБ обясни, че от чуването е станало ясно, че достъп до класифицирана информация се дава от ДАНС, не от НАТО и посолства, и Европейски Съюз. " Към това би трябвало да прибавим, че шефът на тази организация е деятел на " Демократична България " и е излъчен по време на държавното управление на Кирил Петков. Ако има пробиви във връзка с достъпа до информация в службите, сътрудниците могат да се извърнат към личния си ръководител на комисия ", иронизира депутатът.

 

Той напомни, че шефовете на служби и секретарят на Министерство на вътрешните работи са били заменени безусловно за няколко дни в границите на една чистка, без разбор и с цялостна поддръжка от депутатите, в това число и на тези, които в този момент желаят да проведат чистка. " Както тогавашния метод, по този начин и декларираният на Народно събрание от Политическа партия е неверен и носи огромна опасност за националната сигурност ", съобщи Биков.

 

По-рано Тончев означи, че множеството въпроси към него единствено демонстрират какво необятно портфолио има организацията и загатна, че депутатите има какво да създадат за нея, а освен да изискват. Той отговори и на въпрос от Георги Свиленски за заменени специалисти по време на изборите. Тончев уточни, че изтеглените специалисти са защото ЦИК са поискали инспекция за сигурността им. " Информацията, с която разполагаме, е предоставена на ЦИК. Последното решение е на нея. Ние сме дали негативно мнение за тях. Не можем да й влияем ", сподели шефът на ДАНС.

" Не разполагам с информация президентът да е оказвал въздействие върху изборите, които да потвърждават този избор и репликата да е правил " ала-бала в изборите ", отвърна той опцията Румен Радев да е оказвал въздействие на вота.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР