Съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност се обяви за

...
Съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност се обяви за
Коментари Харесай

Съветник по националната сигурност на Тръмп се обяви за промени в НАТО

Съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност се разгласи за промени в НАТО, в случай че някогашният президент се върне на власт.

Генералът от запаса Кийт Келог съобщи, че би подкрепил отнемане от отбрана по член 5 от Северноатлантическия контракт на страна-членка, която не отделя най-малко 2% от Брутния си вътрешен артикул (БВП) за защита. Така засегнатата страна няма да има гаранции, че другите членки на НАТО ще ѝ оказват помощ при положение на външна експанзия.

" Ако ще сте част от Алианс, допринасяйте за този Алианс, бъдете част от него ", споделя Келог в изявление за Ройтерс. Той не показва дали е споделил концепциите си с Доналд Тръмп, само че отбелязва, че двамата постоянно разискват бъдещето на НАТО. При връщане на някогашния президент в Белия дом, Келог съобщи, че ще предложи полемика по тематиката на срещата на Пакта през юни 2025 година

Според него, НАТО може да се трансформира в съюз на няколко нива, като някои страни-членки имат по-голяма отбрана на база спазването на основополагащия контракт. Освен загуба на отбрана по член 5, Кийт Келог планува и по-леки наказания за страните-нарушители като отнемане от достъп до образование и общи софтуерни запаси. Страните-членки би трябвало да се усещат свободни да изоставен Алианса, отбелязва Келог.

" Мисля, че би трябвало да проведем доста зрял диалог - един от многото, които са нужни по тематиката национална сигурност ", споделя 79-годишният военачалник. Според него, при нарушение на член 3 от Северноатлантическия контракт, действието на член 5 не може да бъде автоматизирано. Член 3 задължава всяка страна-членка да поставя старания за развиване на самостоятелни отбранителни качества. Текстът не загатва обособяване на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита, само че на срещата в Уелс през юни 2014 година страните от Пакта се ангажираха да реализират тази цел в границите на десетилетие.

По оценки на НАТО 11 от общо 31 членки на НАТО трябваше да реализират тази цел през 2023 година Сред тях са самите Съединени американски щати, Англия и няколко източноевропейски страни, които са край границите на Русия. Бившият консултант на Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О`Брайън съобщи през декември, че една от вероятните политики при положение на втори мандат ще бъде налагане на мита за страните от НАТО, които не отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР