Съветът за сигурност отхвърли руска проекторезолюция, осъждаща ударите на САЩ,

...
Съветът за сигурност отхвърли руска проекторезолюция, осъждаща ударите на САЩ,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност отхвърли руска резолюция за Сирия, Франция готви мирни предложения


Съветът за сигурност отхвърли съветска проекторезолюция, осъждаща ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия, след което разгласи, че към този момент не е подготвена да разисква каквито и да било начинания за Сирия, препоръчани от сътрудниците в Съвета за сигурност.

Както заяви в събота пред съветски публицисти непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, разяснявайки френско предложение да се одобри друга резолюция за Сирия, "засега нищо не сме видели, само че желая да кажа, че в този момент няма атмосфера, в която можем градивно да обсъждаме някакви планове. Най-напред е належащо да се спре това, което стартира през вчерашния ден и последователно да се възстановява обстановката, тъй като, несъмнено, атмосферата за договаряния не е най-добрата".

Следващата седмица Франция счита да показа редица нови оферти за спокойно споразумяване на сирийския спор. Това заяви в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия "Те Еф-1". Според него, в понеделник, 16 април, ще бъде показана самодейност в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Освен това Франция има намерение да оповести своите оферти на среща на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

Преди това Съветът за сигурност на Организация на обединените нации отхвърли препоръчаната съветска проекторезолюция, осъждаща офанзивата на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия и настояваща за преустановяване на бойните дейности против близкоизточната страна. Документът не събра нужните девет гласа.

Проекторезолюцията беше подкрепена от три страни - Русия, Боливия и Китай. Осем страни, в това число Съединени американски щати, Англия и Франция, се изрекоха срещу нея, още четири страни - Казахстан, Перу, Екваториална Гвинея, Етиопия, се въздържаха.

Проекторезолюцията се показва отвращение от "агресията против Сирийската арабска република от страна на Съединени американски щати и техните съдружници, в нарушаване на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации." В текста се показва угриженост, че ударите са били нанесени против Сирия в миг, когато специалисти на Организацията за възбрана на химическото оръжие започнаха работа по събиране на доказателства за химическата офанзива в Дума на 7 април. В тази връзка се насочва апел към всички страни да "създадат всички нужни условия за привършване на това разследване".

Членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които гласоподаваха срещу съветската проекторезолюция, осъждаща Съединени американски щати и техните съдружници за ударите в Сирия, към този момент не са сътрудници на Дамаск във всеки политически развой. Това съобщи непрекъснатият представител на Сирия в Организация на обединените нации Башар Джафари в събота изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той назова "позорно" това гласоподаване в сегашната обстановка. Джафари уточни, че Съединени американски щати, Англия и Франция, макар техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната формация "Ислямска държава" (ИД), в действителност "нанасят ракетни удари по наши обекти, с цел да не можем да победим ИД.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е постигнал задачите след взаимния ракетен удар с Франция и Англия по Сирия. Той написа това на своята страница в Туитър. „ Ударът от предходната нощ беше нанесен идеално. Благодаря на Франция и Обединеното Кралство за тяхната мъдрост и мощта на техните въоръжени сили. По-добър резултат не можеше да има. Мисията е изпълнена! “ След това Тръмп за следващ път съобщи, че мощта на американските Водоснабдителна система ще се увеличи с помощта на увеличението на военните разноски, планувано от неговата администрация. „ Толкова съм горделив с нашите прелестни въоръжени сили, които скоро, откакто бъдат изхарчени утвърдените милиарди долари, ще станат най-хубавите, които е имала нашата страна. Никой и нищо няма да може да се съпоставя с тях! “, сподели той. В 4.00 часа тази заран Съединени американски щати, Англия и Франция започнаха да нанасят ракетни удари по Сирия, заявявайки, че това е в отговор на потреблението на химическо оръжие в град Дума. Ударени са 9 обекта. По данни на Пентагона интервенцията е траяла към 50 минути, в нея са задействани два пъти повече ракети, в сравнение с при удара по военното летище Шейрат предходната година./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР