Съветът за сигурност на ООН във вторник призова за пълно,

...
Съветът за сигурност на ООН във вторник призова за пълно,
Коментари Харесай

Съветът за сигурност осъди репресиите срещу афганистанските жени

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации във вторник прикани за цялостно, равно и значимо присъединяване на дамите и девойките в Афганистан, заяви " Ройтерс ".

Той осъди възбраната на ръководената от талибаните администрация на страната или да работят за групи за филантропична помощ.

Припомняме, че неправителствени организации за задгранична помощ след решението на талибаните.

Организациите Save the Children (Спасете децата - англ.), Норвежкият съвет за бежанците и CARE, обявиха, че не могат дейно да доближат до деца, дами и мъже, които се намират в " обезверена потребност " в Афганистан без да употребяват дами в своите редици. Забраната да работят дами в неправителствените организации беше въведена ден по-рано, защото се твърди, че дамите не носят вярно ислямските забрадки.
 Талибаните не разрешиха на дамите да работят в неправителствени организации
Талибаните не разрешиха на дамите да работят в неправителствени организации

Забраната остава в действие до второ разпореждане

Съединени американски щати осъдиха това решение на талибаните , заявявайки, че възбраната ще попречи на жизненоважна и животоспасяваща помощ за милиони.

Превземането на властта от талибаните предходната година унищожи стопанската система на Афганистан и трансформира страната, тласкайки милиони към беднотия и апетит. Чуждестранната помощ спря съвсем за една нощ. Санкциите против талибанските управници, прекъсването на банковите преводи и замразените милиарди валутни запаси на Афганистан към този момент ограничиха достъпа до световните институции и външните пари, които поддържаха подвластната от помощ стопанска система на страната преди изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО.

" Жените са изключително значими за филантропичните интервенции по света, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в събота. Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ ".
 В Афганистан не разрешиха на дамите и да следват в университети
В Афганистан не разрешиха на дамите и да следват в университети

Съединените щати и Англия осъдиха решението

След като талибаните не разрешиха на дамите да посещават университети в цялата страна, това също провокира ответна реакция в чужбина и демонстрации в огромните афганистански градове.

Около среднощ в събота в западния град Херат, където по-рано протестиращите бяха разпръснати с водни оръдия, хората отвориха прозорците си и скандираха " Аллаху Акбар (Бог е велик) " в символ на взаимност със студентките.

В южния град Кандахар, също в събота, стотици студенти бойкотираха последните си семестриални изпити в университета. Един от тях сподели пред Associated Press, че талибаните са се пробвали да разпилян тълпата, когато са напуснали залата за изпити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР