Съветът за сигурност на ООН в понеделник разгледа различни опции,

...
Съветът за сигурност на ООН в понеделник разгледа различни опции,
Коментари Харесай

ООН обмисля разполагане на международни сили в Хаити

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник прегледа разнообразни варианти, в това число незабавното изпращане на задгранични войски, с цел да изтръгне Хаити от хватката на банди, които предизвикаха дефицит на гориво, вода и други съществени артикули и услуги, предава Асошиейтед прес.

Такива сили ще " отстранен опасността, основана от въоръжените банди и ще обезпечи незабавна отбрана на сериозната инфраструктура и услуги ", както и ще обезпечат " свободното придвижване на вода, гориво, храна и медицински консумативи от главните пристанища и летища до общностите ", се споделя в писмо, изпратено до Съвета в неделя от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

В писмото, което е било забелязано от АП и не е било оповестено, се споделя, че една или няколко държави-членки ще разположат сили, с цел да оказват помощ на националната полиция на Хаити.

В него се показва също, че генералният секретар може да разположи " спомагателен потенциал на Организация на обединените нации за поддръжка на преустановяване на огъня или поддържане на филантропични съглашения ".

В писмото обаче се отбелязва, че  " връщането към по-стабилен ангажимент на Организация на обединените нации под формата на мироопазващ контингент остава последна мярка, в случай че интернационалната общественост не предприеме незабавни решителни дейности в сходство с обрисуваните варианти и националният правоприлагащ потенциал се окаже некадърен да промени осезаемо влошаващата се обстановка със сигурността. "

Писмото беше изпратено, откакто министър-председателят на Хаити Ариел Анри и 18 високопоставени служители поискаха от интернационалните партньори  " неотложно разполагане на профилирани въоръжени сили, в задоволително количество ", с цел да спрат " незаконните дейности " на въоръжени банди в цялата страна.

Искането идва съвсем месец откакто една от най-мощните банди в Хаити завладя контрола върху основен терминал за гориво в столицата Порт-о-Пренс, където се съхраняват доста огромни количества дизелово гориво, бензин и керосин.

Десетки хиляди стачкуващи също барикадираха улици в Порт-о-Пренс и други огромни градове през последните седмици, бликирайки потока на артикули като част от продължаващия митинг против скока в цените на бензина, дизела и керосина.

Бензиностанциите и учебните заведения са затворени, а банките и питателните магазини работят с стеснен график.

Протестиращите упорстват за оставката на Анри, който разгласи при започване на септември, че администрацията му към този момент не може да си разреши да субсидира горивото.

Задълбочаващата се парализа докара до понижаване на доставките на гориво, вода и други съществени артикули на фона на зараза от холера, която лиши живота на няколко души и разболя десетки други, като здравните управляващи предизвестяват, че обстановката може да се утежни.

В неделя сенатори от Хаити подписаха документ, изискващ " фактическото държавно управление на Анри " да отсрочи настояването си за разполагане на непознати войски, заявявайки, че това е нелегално съгласно локалните закони.

Говорител на Анри не е открит за коментар.

Хаитянските публични лица не са прецизирали от какъв тип въоръжени сили се нуждаят, като доста локални водачи отхвърлят концепцията за мироопазващи сили на Организация на обединените нации, отбелязвайки, че те са били упреквани в полово принуждение и в предизвикателство на зараза от холера, която умъртви близо 10 000 души по време на тяхната 13-годишна задача в Хаити, която завърши преди пет години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР