Съветът за сигурност на ООН в петък не успя да

...
Съветът за сигурност на ООН в петък не успя да
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция на САЩ за Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в петък не съумя да одобри резолюция, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в Газа като част от договорката за заложници, предава " Ройтерс ".

Резолюцията приканва за " неотложно и стабилно преустановяване на огъня " с дълготрайност към шест седмици, което ще отбрани цивилните и ще разреши доставката на филантропична помощ. 

" По-голямата част от този съвет гласоподава в поддръжка на тази резолюция, само че за жалост Русия и Китай взеха решение да упражнят своето несъгласие ", сподели посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност.

Преди гласуването тя сподели, че би било " историческа неточност " съветът да не одобри резолюцията.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, който също приказва преди гласуването, прикани членовете да не гласоподават в поддръжка на резолюцията. Той сподели, че резолюцията е " извънредно политизирана " и съдържа ефикасна зелена светлина за Израел да стартира военна интервенция в Рафах в южния завършек на линията Газа, където повече от половината от нейните 2,3 милиона поданици се приютяват в спонтанни палатки, с цел да избягат израелското нахлуване надалеч на север.

" Това ще развърже ръцете на Израел и ще докара до това, че цяла Газа и нейното население ще бъдат изправени пред заличаване, опустошаване или прогонване ", сподели Небензия на срещата.

Той сподели, че редица непостоянни членове на Съвета за сигурност са изготвили различна резолюция, която той назова уравновесен документ , и сподели, че няма причина членовете да не я поддържат.

Голяма военна интервенция на Израел в най-южния град на Газа Рафах ще бъде " неточност ", а съглашение за помирение с " Хамас " към момента е " допустимо ". Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в четвъртък, представен от Агенция Франс Прес.
 Блинкън дефинира като неточност израелска интервенция в Рафах
Блинкън дефинира като неточност израелска интервенция в Рафах

От Кайро той изрази вяра за съглашение с " Хамас "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР