Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във

...
Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във
Коментари Харесай

Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание за сваления руски самолет

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание по отношение на злополуката на съветския транспортен аероплан Ил-76, за който Русия твърди, че е превозвал украински военнопленници, заяви " Гласът на Америка ".


Самолетът се разруши в съветската Белгородска област на 24 януари, като повода за случая към момента не е ясна. Докато Москва твърди, че по време на съдбовната злополука на борда на самолета са се намирали 65 украински военнопленници, Украйна не удостовери това изказване и прикани за интернационално следствие.

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна Украйна за случая, като го дефинира като " терористична офанзива " и прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Заседанието ще се организира на 26 януари.

" Украинските военнопленници са били превозени до Белгородска област, с цел да бъде осъществена следващата замяна, която беше контрактувана сред Москва и Киев ", твърди Лавров.

" Вместо това украинската страна изстреля ракета на Противовъздушна отбрана от Харковска област, тя се насочи към самолета и нанесе съдбовен удар. "

Военното разузнаване на Украйна удостовери, че размяната на пленници е била планувана за 24 януари, само че не се е състояла, и че ревизира съветското изказване по отношение на украинските военнопленници.

Военното разузнаване също по този начин съобщи, че съветската страна не я е уведомила за нуждата да се обезпечи сигурността на въздушното пространство преди самолетът да се разбие над Белгород.

Без нито да удостоверява, нито да отхвърля присъединяване на Украйна в самолетната злополука, Генералният щаб на Украйна съобщи в свое изказване, че на фона на засилващите се съветски офанзиви Киев следи от близко точките на изстрелване на съветските ракети и логистиката на тяхната доставка, изключително с потреблението на военнотранспортни самолети.

Във вечерното си послание на 24 януари президентът Володимир Зеленски прикани за интернационално следствие и съобщи, че Украйна се пробва да разбере повече детайлности за случая.

Срещата, отдадена на Ил-76, ще бъде предшествана от закрито съвещание с шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, отдадено на обстановката в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР