Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за ...

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци


Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за да обсъди продължаващите размирици между израелци и палестинци. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за намаляване на напрежението.

Това е втората такава среща на Съвета за сигурност за изминалите три дни. При първата в понеделник не бе постигнато съгласие за общо изявление. Запознати казват, че тогава Съединените щати не са били готови да подкрепят изявление, в което се призовава Израел да спре действия свързани със заселване в източен Йерусалим. Източен Йерусалим е район, който Израел анексира и приема за част от своята столица.

За сега не е ясно как ще действат Съединените щати днес по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията.

Междувременно от Белия Дом заявиха, че съветникът по национална сигурност Джейк Съливан в разговор с израелския си колега е заклеймил “продължаващите ракетни нападения от "Хамас" и други терористични групи, включително срещу Израел и Тел Авив.”

Съливан също е подчертал подкрепата на президента Джо Байдън за сигурността на Израел и “правото на страната да защитава себе като в същото време предпазва цивилни граждани.” Било е окуражено предприемането на стъпки за успокояване на ситуацията. Стана ясно, че Съливан също е обсъдил с правителството на Египет мерки за намаляване на напрежението в Газа и Йерусалим.

Източник: fakti.bg