Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за

...
Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес, за
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН обсъжда конфликта между израелци и палестинци

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира изключително през днешния ден, с цел да разиска продължаващите безредици сред израелци и палестинци. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за понижаване на напрежението.

Това е втората такава среща на Съвета за сигурност за миналите три дни. При първата в понеделник не бе реализирано единодушие за общо изказване. Запознати споделят, че тогава Съединените щати не са били подготвени да поддържат изказване, в което се приканва Израел да спре дейности свързани със заселване в източен Йерусалим. Източен Йерусалим е регион, който Израел анексира и приема за част от своята столица.

За в този момент не е ясно по какъв начин ще работят Съединените щати през днешния ден по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент заобиколиха конкретика по въпроса, само че Нед Прайс, представителят на институцията, съобщи, че Америка желае да види ограничения, които деескалират обстановката.

Междувременно от Белия Дом обявиха, че съветникът по национална сигурност Джейк Съливан в диалог с израелския си сътрудник е жигосал “продължаващите ракетни набези от " Хамас " и други терористични групи, в това число против Израел и Тел Авив.”

Съливан също е подчертал поддръжката на президента Джо Байдън за сигурността на Израел и “правото на страната да пази себе като в това време защищава цивилни жители.” Било е окуражено предприемането на стъпки за усмиряване на обстановката. Стана ясно, че Съливан също е разискал с държавното управление на Египет ограничения за понижаване на напрежението в Газа и Йерусалим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР