Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува тази

...
Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува тази
Коментари Харесай

Ядрената сделка с Иран е изложена на риск

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се готви да гласоподава тази седмица по предложение на Съединени американски щати за удължаването на периода на оръжейното ембарго върху Иран - ход, който съгласно дипломати е наказан на крах и може да изложи на риск нуклеарното съглашение сред Техеран и международните сили, разяснява Ройтерс.

Опитите в последните минута на Англия, Германия и Франция да реализират компромис с Китай и Русия за удължение на ембаргото са без триумф до момента, споделиха дипломати. Москва и Пекин, които са съдружници на Ислямската република, от дълго време дават сигнал, че са срещу мярката на Вашингтон.

Китайски посланик в Организация на обединените нации, поискал анонимност, сподели, че удължаването на оръжейното ембарго против Иран в каквато и форма е лишено от правно съображение и ще подкопае напъните за опазване на нуклеарната договорка. Той добави, че няма късмет текстът на Съединени американски щати да бъде утвърден.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт съобщи, че Русия и Китай желаят да се възползват от края на оръжейното ембарго. "Русия и Китай чакат да могат да продават оръжия на Иран ", сподели тя пред "Фокс нюз "

Срокът на ембаргото изтича през октомври според съглашението сред Иран, Русия, Китай, Германия, Англия, Франция и Съединените щати, което възпира Иран от създаването на нуклеарно оръжие в подмяна на облекчение на глобите. Въпреки че през 2018 година администрацията на президента Доналд Тръмп напусна контракта, наименуван от президента на Съединени американски щати най-лошата договорка в историята, Вашингтон заплаши да се възползва от клаузата в съглашението за възобновяване на глобите на Организация на обединените нации против Иран, ако Съветът за сигурност не удължи за неопределен срок оръжейното ембарго.

Възобновените наказания евентуално ще унищожат нуклеарната договорка, тъй като Иран ще загуби огромен тласък да ограничи дейностите си в нуклеарната сфера. Техеран към този момент наруши част от нуклеарната договорка в отговор на изтеглянето на Съединени американски щати от нея, а Вашингтон наложи сурови едностранни наказания на Иран.

МААЕ: Иранските ресурси на уран са пет пъти над допустимото

"Целта на тази администрация на Съединени американски щати е да приключи нуклеарното съглашение с Иран ", сподели европейски посланик под изискване за анонимност.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Иран Брайън Хук загатна предходната седмица, че Съединените щати желаят да бъдат обновени всички наказания на Организация на обединените нации. "Трябва да възстановим стандарта на Съвета за сигурност за обогатяването на уран ", сподели той.

Санкциите на Организация на обединените нации изискват от Иран да приключи всички действия, свързани с обогатяване и преправяне, в това число проучвателен и развойни действия. Те не разрешават вноса на всичко, което може да способства за тези действия или за създаването на системи за преместване на нуклеарно оръжие. Санкциите биха върнали оръжейното ембарго, възбраната близкоизтоманата страна да създава балистични ракети с капацитет да придвижват нуклеарни оръжия и въвели още веднъж целеви санкции за десетки физически и юридически лица. Освен това страните са призовани да ревизират доставките за и от Иран и са оторизирани да изземат всеки неразрешен товар.

"НУЛЕВ ШАНС "

Ричард Гоуън, шеф по предотвратяването на спорове към Международната спешна група, сподели, че има нулев късмет за одобряването на предлагането на Съединени американски щати за удължение на оръжейното ембарго и че това е номер за връщане на глобите.

Съветът за сигурност работи виртуално, тъй че когато бъде оповестено гласуването, 15-те страни членки ще разполагат с 24 часа да внесат решението си, а резултатът ще бъде разгласен на обществено съвещание. Но дипломати споделят, че има дребна поддръжка за сегашния текст на Съединени американски щати.

Рохани: Иран обогатява повече уран, в сравнение с преди нуклеарната договорка

Проекторезолюцията се нуждае от минимум девет гласа "за ", което да накара Русия и Китай да употребяват правото си на несъгласие. Обаче някои дипломати се съмняват дали Вашингтон ще може да събере дори тези девет гласа.

"Всички в Организация на обединените нации схващат, че тази резолюция е единствено въведения към доста по-голяма борба към иранската нуклеарна договорка ", сподели Гоуън.

Вашингтон твърди, че може да провокира наказания, тъй като в резолюцията на Съвета за сигурност, благословила нуклеарната договорка, е упоменат като неин участник. Но другите страни по съглашението се опълчват на този ход и дипломати споделят, че на Съединените щати следва тежка и комплицирана борба.

"Много е евентуално огромен брой страни да кажат, че нямат желание да постановат спомагателни наказания, до момента в който Съветът за сигурност към Организация на обединените нации не реши дали връщането на глобите е законно, или не е ", сподели почитан посланик от Съвета, поискал анонимност. "Не виждам по какъв начин Съветът може да реши това поради разделянето в него ", сподели дипломатът и добави: Не виждам и по света някакво бързане за обновяване на режима на глобите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР