Съветът за сигурност на ООН призова в петък за по-добре

...
Съветът за сигурност на ООН призова в петък за по-добре
Коментари Харесай

ООН апелира за глобален отговор на тероризма и организираната престъпност

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани в петък за по-добре съгласуван " световен отговор " на интернационалния тероризъм и проведената престъпност , посредством взаимни старания и работа за идентифициране и унищожаване на такива закани, написа Агенция Франс Прес.

Съветът единомислещо одобри п роекторезолюцията от Перу, която приканва за засилено трансгранично съдействие в напъните за следствие и унищожаване на връзките сред терористични групи и мрежи на проведената престъпност .

Резолюцията приканва страните да " покачат координацията и напъните на всички нива, с цел да заздравят световния отговор на връзките сред интернационалния тероризъм и проведената престъпност, без значение дали са национални или транснационални ".

Характерът и обсегът на тези връзки могат да бъдат по-добре разбрани посредством съчетание на изследванията, изяснява резолюцията, и прибавя, че страните би трябвало да „ ускорят навременния продан на съответна оперативна информация и финансово разузнаване “ по отношение на дейностите на терористичните мрежи.-->

Освен това финансовото разузнаване може да помогне на страните да схванат по-добре " естеството и обсега " на евентуалните връзки сред тероризма и проведената престъпност.
 
 iStock/Getty Images

Резолюцията приканва също страните да " проверяват, прекъсват и унищожават мрежите на проведената престъпност " в сходство с националното законодателство по отношение на прането на пари и корупцията в допълнение към тероризма.

Русия прикани своите съдружници в Съвета за сигурност да не политизират въпроса за връзките сред проведената престъпност и тероризма , само че без да посочи за какво. Бе очебийно, че работата би трябвало да продължи и откакто се създадат първите стъпки от използването на резолюцията.

Това не е първият опит на Съвета да се оправи с интернационалния тероризъм . През март Съветът подреди на страните по света да засилят битката против финансирането на тероризма, като подсигуряват, че имат закони, съгласно които финансирането на терористични актове е съществено закононарушение .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР