Съветът за сигурност на ООН прие внесената от САЩ резолюция

...
Съветът за сигурност на ООН прие внесената от САЩ резолюция
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН одобри нови санкции срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри импортираната от Съединени американски щати резолюция за въвеждане на нови наказания против Северна Корея, съобщи CNN.

Те бяха гласувани седмица след шестия нуклеарен опит на Пхенян, който е и най-мащабният. Документът беше подсилен от всички 15 страни-членки на съвета.

С него се вкарва цялостна възбрана върху износа на севернокорейска текстилна продукция и се лимитира продажбата на петролни артикули на Пхенян до два милиона барела годишно.

Въвежда се и предел за доставките на недопечен нефт за Северна Корея - техният размер не може да надвишава индикаторите от последните 12 месеца.

След гласуването американската представителка в Организация на обединените нации Ники Хейли акцентира, че резолюцията дава доста по-големи благоприятни условия, в сравнение с до момента, да се лимитират опциите на Пхенян да реализира ракетната и нуклеарната си стратегия, само че ограниченията ще са работещи единствено в случай че всички народи ги приложат напълно и изрично.

Първоначалният план на документа предвиждаше цялостна възбрана за импорт на течни горива в Северна Корея, както и заледяване на задграничните активи на Ким Чен Ун, на Работническата партия и севернокорейското държавно управление.

Текстът обаче беше изменен заради предстоящите опити на Русия и Китай да блокират резолюцията.

По-рано Пхенян насочи закани към Съединени американски щати поради въвеждането на по-строги наказания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР