Съветът за сигурност на ООН прие днес единодушно първата по

...
Съветът за сигурност на ООН прие днес единодушно първата по
Коментари Харесай

ООН: Всички страни във военни конфликти да защитават цивилните и инвалидите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри през днешния ден единомислещо първата по рода си резолюция за отбрана на инвалидите при спорове, предадоха международните организации.

Текстът, направен от Полша и Англия, включва 11 рекомендации. В него се насочва апел към всички страни във въоръжени спорове да вземат ограничения в отбрана на цивилните, в това число и на инвалидите. В резолюцията се акцентира, че страните би трябвало да създадат тъй че, закононарушенията, които са осъществени против цивилни, по-специално против инвалиди, няма да останат ненаказани.

Подчертава се нуждата да бъде оказвана трайна, приспособена, всеобхватна и налична помощ на инвалидите, наранени от въоръжените спорове, включително реинтеграция, рехабилитация и психическа поддръжка.

Въпреки че резолюцията е възприемана от редица дипломати като значително алегорична, тя има силата на закон и е годна за всички страни членки на Организация на обединените нации.

Мярката бе призната след апел, който 20-годишната сирийка Нуджин Мустафа насочи на 24 април. Младата жена страда от церебрална парализа и стана активистка за правата на инвалидите при въоръжени спорове след дълго пътешестване от Алепо, Сирия, до Германия, където живее в този момент.

Нуджин пристигна през април в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да призове международната организация да направи повече за инвалидите при спорове, тъй че "невидимите хора да станат по-видими ". Според младата жена има над 175 000 инвалиди в Идлиб, където сраженията опълчват в този момент сирийските държавни сили, подкрепяни от Русия, и ислямистки групировки, които са повече или по-малко свързани със сирийските бунтовници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР