Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса как

...
Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса как
Коментари Харесай

В Съвета за сигурност има разногласия за мироопазващата мисия в Ливан

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации остава разграничен по въпроса по какъв начин мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Южен Ливан да работи на терен, като Съединени американски щати поддържат настояването на Израел за значими промени. На закрито съвещание във вторник за задачата ЮНИФИЛ (United Nations Interim Force In Lebanon), чийто мандат предстои на възобновяване в края на месеца, посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт акцентира нуждата от нов мандат.

"САЩ от дълго време повтарят обществено и в частни диалози, че статуквото в Ливан е недопустимо ", съобщи Крафт за АП след съвещанието. "Сега е времето да разтеглим пълномощията на ЮНИФИЛ, да сложим завършек на дългогодишното лекомислие и да дадем опция на задачата да реализира напълно това, за което е предопределена ", добави тя.

Предстои й обаче тежка битка, тъй като множеството от членовете на Съвета поддържат продължение на сегашния мандат на ЮНИФИЛ. На 29 юли генералният секретар Антониу Гутериш документално предложи на Съвета възобновяване с 12 месеца на мандата на ЮНИФИЛ, като акцентира нуждата да се резервира висока бройка на военните сили. В последния си отчет за Съвета за сигурност генералният секретар на Организация на обединените нации посочи значимото значение на работата на ЮНИФИЛ, която продължава да поддържа мира и да обезпечава непоклатимост в мъчно време за страната, сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Европейски Съюз дава спомагателна поддръжка на Ливан

Франция популяризира проекторезолюция, която съгласно дипломати ще продължи с една година настоящия мандат на ЮНИФИЛ. Дипломатите, поискали анонимност, тъй като полемиките са били неофициални, предвиждат сложни договаряния преди приключването на мандата на 31 август.

ЮНИФИЛ бе основана да надзирава изтеглянето на израелските войски след интервенцията през 1978 година Мисията бе разширена след войната сред Израел и бойци на Хизбула през 2006 година, тъй че да може миротворците да бъдат ситуирани по ливанско-израелската граница, с цел да оказват помощ на ливанската войска да възстановят контрола си над юга на своята страна за пръв път от десетилетия.

Германският заместник-постоянен представител в Организация на обединените нации Гюнтер Заутер съобщи пред Съвета (според текста, публикуван от задачата на Германия в ООН), че "напрежението в последно време и заплахата от ескалация единствено акцентират значимостта на наличието на ЮНИФИЛ на терена ". По думите му "новата политическа действителност " след опустошителната детонация от предходната седмица на бейрутското пристанище прави задачата "по-важна от всеки път ".

"Мандатът на ЮНИФИЛ продължава да бъде от изключителна значимост " съгласно Заутер. "Ясно е, че ЮНИФИЛ няма да може да реализира повече с по-малко средства. Затова ние напълно поддържаме ЮНИФИЛ в сегашния й мандат и мощ и се надяваме, че Съветът още един път ще изрази единомислеща поддръжка за тази значима задача ", прибавя той.

Израел неведнъж е упреквал подкрепяните от Иран бойци на Хизбула, че пречат на мироопазващите сили да извършват мандата си. Бившият израелски дипломат Дани

Данон съобщи през май, че Израел ще упорства мироопазващите сили да имат достъп до всички обекти, да имат независимост на напредване и че всякога, когато бъдат блокирани, Съветът за сигурност би трябвало да бъде неотложно уведомяван.

Тогава Крафт сподели, че ЮНИФИЛ е възпрепятствана да извърши мандата си " и че Хизбула е получила "възможност да се въоръжи и да разшири интервенциите си, излагайки на риск живота на ливанците ". Според нея Съветът за сигурност "трябва или да потърси сериозна смяна, с цел да ускори пълномощията на ЮНИФИЛ, или да реорганизира личния състав и ресурсите й в съотвествие със дилемите, които е способна фактически да извърши ".

Уикенд подари 300 000 $ за потърпевшите от гърмежа в Ливан

Към 15 юни ЮНИФИЛ е включва 10 275 боен личен състав от 45 страни, 238 души интернационален граждански личен състав и 580 народен (ливански) граждански личен състав. Морското поделение на задачата се състоеше от шест плавателни съда, два хеликоптера и 864 души от военния личен състав. Един от корабите обаче бе развален от смъртоносната детонация предходната седмица и 23 военни моряци от Бангладеш бяха ранени, двама от които тежко. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик заяви през вчерашния ден, че четирима остават в болница в устойчиво положение.

Ян Кубиш, специфичният координатор на Организация на обединените нации за Ливан, и командирът на миротворците Жан-Пиер Лакроа осведомиха виртуалното съвещание на Съвета във вторник. Кубиш прикани за бързо сформиране на ново държавно управление на Ливан след оставката на премиера Хасан Диаб и неговия кабинет. Организация на обединените нации цитира думите му пред Съвета: "Има незабавни филантропични потребности, които би трябвало да бъдат посрещнати, както и да бъдат осъществени без никакво закъснение нужните промени, с цел да бъде възобновено доверието на ливанския народ и на интернационалната общественост към Ливан ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР