Съветът за сигурност на ООН одобри многонационални сили за подпомагане

...
Съветът за сигурност на ООН одобри многонационални сили за подпомагане
Коментари Харесай

ООН одобри международни сили за подпомагане на Хаити на фона на гангстерско насилие

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди многонационални сили за подкрепяне на Хаити, до момента в който карибската страна се бори с необятно публикуваното гангстерско принуждение.

15-членният съвет гласоподава с огромно болшинство в понеделник, като 13 утвърдиха ръководена от Кения задача в Хаити. Останалите две страни в съвета – Русия и Китай – се въздържаха, като се позоваха на опасения от проблематичната история на Хаити с задгранично присъединяване.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Съединени американски щати депортират десетки до Хаити, макар че сподели на жителите да изоставен страната Доминиканската република да затвори границата с Хаити от петък, споделя президентът Байдън упорства Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да позволи интернационална задача в Хаити завършек на списъка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри неведнъж изиска интернационална помощ през последната година, защото насилието сред групировките внезапно набъбна, което докара до непрестанно възходяща неустановеност и вълна от репресии от зоркост.

Организация на обединените нации пресмята, че 5,2 милиона души, съвсем половината от популацията, сега се нуждаят от филантропична помощ. Насилието на банди е разселило почти 200 000 поданици и е умъртвило 3000 души единствено тази година, като още 1500 са отвлечени за откуп.

Само предишния месец авторитетният водач на бандата Джими „ Барбекю “ Шеризие разгласи, че възнамерява да смъкна държавното управление на Хенри, предизвиквайки повече страхове за стабилността в страната.

В отговор на насилието резолюцията на Организация на обединените нации от понеделник позволява основаването и едногодишното разполагане на „ Мултинационална поддръжка за сигурност “ (MSS) за подсилване на хаитянската полиция, възобновяване на сигурността и отбрана на сериозна инфраструктура. Силите ще подлежат на обзор след девет месеца.

Министърът на външните работи на Хаити Жан Виктор Женеус приветства гласуването в понеделник, като прикани страните да се ангажират с присъединяване „ допустимо най-бързо “.

„ Повече от просто гласоподаване, това в действителност е израз на взаимност с население в неволя “, сподели той. „ Това е искрица вяра за хората, които прекомерно дълго са страдали. “


Преди това, през юли, Кения се разгласи непринудено да управлява интернационалните сили, като даде обещание да „ разположи контингент от 1000 полицейски чиновници, които да оказват помощ за образованието и подпомагането на полицията в Хаити “. Ямайка, Бахамските острови и Антигуа и Барбуда също дадоха обещание да предложат помощ.

Неговият дипломат в Организация на обединените нации Мартин Кимани приветства гласуването на Съвета за сигурност като образец за „ образцовия дух на съдействие “ на членовете.

„ С това деяние Съветът за сигурност възпламени фар на вяра за обсадения народ на Хаити “, сподели Кимани.

Но решението се очакваше дълго време. Страни като Съединените щати се въздържаха да управляват такава мощ.

„ Това е много спорно. Това е една от аргументите, заради които лиши толкоз време “, изясни кореспондентът на Ал Джазира Шихаб Ратанси. „ Всъщност никой даже не искаше да управлява тази задача. Едва в края на юли Кения сподели: „ Ще го разгледаме “ и по-късно одобри да управлява това. “

Дори предлагането на Кения да управлява силите провокира противоположна реакция. Известни правозащитни групи, в това число Amnesty International, показаха „ дълбока угриженост “ по отношение на „ продължаващото нелегално потребление на мощ против протестиращи “ в личните й граници.

Ратанси също посочи, че доста хаитяни се тормозят от намесата на Организация на обединените нации, заради скорошния опит с мироопазващите сили на организацията.

„ През 2017 година последната задача на Организация на обединените нации за стабилизиране напусна, като освен донесе холера в Хаити, която умъртви към 10 000 души – Организация на обединените нации към момента не е компенсирала съответно хаитяните за това – само че също по този начин се твърди, че е виновна за необятно публикувани полово малтретиране, в това число на деца “, сподели той.


Допълнителни рецензии в понеделник пристигнаха от представители на Организация на обединените нации на Русия и Китай, които показаха угриженост по отношение на изпращането на въоръжени сили в Хаити.

Руският министър Василий Небензя назова този ход „ последна мярка, която би трябвало да бъде премислена “ и предизвести, че би било „ късогледо “ да се одобрят сили без обстоен проект за възможното им евакуиране.

Китайският посланик Джан Джун в това време сподели, че Хаити се нуждае от „ законно, дейно, отговорно държавно управление “, с цел да бъде ефикасна всяка непозната интервенция. В Хаити не са провеждани общи избори на федерално равнище отпреди убийството на президента Жовенел Мойс.

Джан също се съмнява дали изпращането на сили би имало по-голям смисъл по-рано, преди повече от 60 % от столицата на Хаити да е попаднала под контрола на банди.

„ Ако Съветът беше подхванал тази стъпка по-рано, обстановката със сигурността в Хаити може би нямаше да се утежни до това, което е през днешния ден “, сподели Джан след гласуването в понеделник.

Все отново длъжностни лица в Съединени американски щати и на други места приветстваха резолюцията на Организация на обединените нации като „ значим крайъгълен камък “.

„ Направихме значима стъпка през днешния ден, само че работата ни в поддръжка на народа на Хаити не е свършена “, сподели съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан в изказване по-късно. „ Сега е извънредно значимо да се съсредоточим върху постигането на прогрес в активизирането на интернационалната поддръжка, нужна за бързо, дейно и безвредно разрастване на тази задача. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР