Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция

...
Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция
Коментари Харесай

Как САЩ използваха правото си на вето в ООН в подкрепа на Израел

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не съумя да одобри резолюция по отношение на продължаващата обстановка в Газа, откакто две конкуриращи се проекторезолюции бяха отхвърлени от държавите-членки в сряда.

Русия и Китай постановиха несъгласие на направената от Съединени американски щати резолюция, която призоваваше за „ филантропични паузи “ и правото на Израел да се пази. Втората проекторезолюция, спонсорирана от Русия, която призоваваше за филантропично преустановяване на огъня, не съумя да събере задоволително гласове, с цел да бъде призната. Очакваше се Съединените щати да наложат несъгласие на резолюцията, в случай че беше събрала задоволително гласове, с цел да бъде утвърдена.

Продължете да четете

лист от 4 детайла, които Израел разшири за една нощ наземно нахлуване в Ивицата Газа Кои са бригадите Касам, въоръженото крило на Хамас, сражаващо се с Израел? Още две резолюции за прекъсване на войната Израел-Газа се провалят в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Израел стартира „ относително огромно “ навлизане в Газа, ускорява набезите на Западния бряг завършек на списъка

Двете резолюции бяха сложени на гласоподаване в сряда в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк след натоварен открит спор сред членовете по отношение на „ обстановката в Близкия изток, в това число палестинския въпрос “.

Това беше втората проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, сложена на гласоподаване от началото на войната сред Израел и Палестина преди три седмици. Първият се организира на 18 октомври, когато Съединени американски щати блокираха резолюция, призоваваща за „ филантропични паузи “. Дванадесет страни гласоподаваха „ за “.

История на ветата на Съединени американски щати, защитаващи Израел

Отговорът на Съединени американски щати на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на фона на този спор е в сходство с историческото им потребление на правото на несъгласие, с цел да блокира всевъзможни резолюции, които може да са сериозни към Израел или да приканват за палестинска държавност.

От 1945 година общо 36 проекторезолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, свързани с Израел-Палестина, са били с несъгласие от един от петте непрекъснати членки – Съединени американски щати, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция. От тях 34 бяха с несъгласие от Съединени американски щати и две от Русия и Китай.

По-голямата част от тези резолюции бяха направени, с цел да обезпечат рамка за мир в продължаващия десетилетия израелско-палестински спор, в това число искане Израел да се придържа към интернационалните закони, приканване за самоопределяне за палестинска държавност или наказание на Израел за изселването на палестинци или създаване на селища в окупирани палестински територии.

Съединени американски щати са наложили несъгласие на резолюции за Израел общо 46 пъти, в това число за нашествието на Израел в Южен Ливан, както и за анексирането от Израел на сирийските Голански възвишения, които остават под израелска окупация. Вашингтон публично призна израелския суверенитет през 2019 година над Голанските възвишения, обръщайки десетилетия политика на Съединени американски щати.

Проекторезолюцията от 1972 година – единственият път, когато Съединени американски щати не постановиха несъгласие – беше къса и обща, призовавайки всички страни да „ преустановят неотложно всички военни интервенции и да упражняват най-голяма въздържаност в полза на интернационалния мир и сигурност “. < /p>

Ключови решения, блокирани от Съединени американски щати

Резолюцията от 18 октомври 2023 година, призоваваща за „ филантропични паузи “ и Израел да анулира заповедта си за евакуация на Северна Газа, беше блокирана. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации сподели: „ Да, резолюциите са значими и да, този Съвет би трябвало да се изкаже. Но дейностите, които подхващаме, би трябвало да бъдат осведомени от обстоятелствата на място и да поддържат директна дипломация, която може да избави животи. След Великия марш на завръщането през 2018 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изготви резолюция, осъждаща „ потреблението на всяка несъразмерна, непропорционална и безразборна мощ от израелските сили против палестински цивилни “ и призоваваща за „ дълготраен, изчерпателен мир ” с „ две демократични страни, Израел и Палестина ”. Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюцията, като тогавашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли сподели, че тя показва „ много тесногръд взор върху това, което се случи в Газа през последните седмици “. След като Съединени американски щати признаха Ерусалим за столица на Израел през 2017 година , в проекторезолюция се споделя, че „ дейности, които имат за цел да трансформират характера, статута или демографския състав на Свещения град Йерусалим, нямат правно деяние, са оскъдни и празен “. Той изиска статутът на Йерусалим да бъде избран в сходство с наредбите на Организация на обединените нации. Всички 15 членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации гласоподаваха в поддръжка, като се изключи Съединени американски щати, които постановиха несъгласие. След втората интифада или въстание, което стартира през 2000 година , резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации изрази „ сериозна угриженост от продължаването на трагичните и насилствени събития, случили се от септември 2000 година насам “, осъди офанзивите против цивилни и прикани за Израел „ да съблюдава прецизно своите правни отговорности и отговорности според Четвъртата Женевска спогодба “. Тогавашният дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джон Негропонте сподели, че резолюцията има за цел да „ изолира политически една от страните в спора посредством опит да хвърли тежестта на Съвета зад другата страна “. Дванадесет страни гласоподаваха в поддръжка, само че Съединени американски щати постановиха несъгласие. Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР