Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина за разполагането

...
Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина за разполагането
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН одобрява изпращането на чужди сили в Хаити

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации даде зелена светлина за разполагането на въоръжени многонационални сили в Хаити, до момента в който карибската нация се бори с ширещото се групово принуждение и политическа парализа.

Решението е взето след многократни апели за военна помощ от министър-председателя на Хаити Ариел Хенри. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и Съединените щати също упорито приканиха интернационалната общественост да поддържа такава задача.

Тринадесет членове на съвета гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, а Русия и Китай се въздържаха.

Макар и утвърдени от мощния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, силите официално няма да бъдат под контрола на Организация на обединените нации. Очаква се тя да бъде ръководена от Кения, която даде обещание 1000 служители на реда, които да управляват задачата.

Няколко от карибските съседи на Хаити – Антигуа и Барбуда, Бахамските острови и Ямайка – също предложиха поддръжка за задачата.

Воюващи банди управляват огромна част от Порт-о-Пренс – столицата на Хаити и основно пристанище – задушавайки жизненоважни линии за доставки към останалата част от страната. Членовете на бандата също тероризираха столичното население, принуждавайки към 200 000 души да изоставен домовете си измежду талази от безразборни убийства, отвличания, палежи и изнасилвания.

01 църковно видео в Хаити 082623 GRAB Получено от CNN

Обръщайки се към Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк на 22 септември, министър-председателят Хенри сподели на другите народи, че е „ незабавно “ Съветът за сигурност да утвърди военна задача за възобновяване на реда в Хаити.

Насилието изостри по-широката неустойчивост в цялата страна, сподели Хенри, като означи, че инфлацията е надхвърлила 50%, оставяйки 4,9 милиона хаитяни да се борят да се хранят – тъмен нов връх за страната.

В изказване същия ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани интернационалната общественост да поддържа проекта и да даде помощ, в това число личен състав.

Самите Съединени американски щати са подготвени да дават „ солидна финансова и логистична помощ “, сподели Блинкен, добавяйки, че администрацията на Байдън има намерение да работи с Конгреса, с цел да предложи 100 милиона $ за начинанието.

 Хората се отдръпват от сълзотворен газ, изстрелян от чиновници на националната полиция на Хаити, до момента в който разчистват лагер от хора, бягащи от опасността на въоръжени банди, пред посолството на Съединени американски щати, в Порт-о-Пренс, Хаити, 25 юли 2023 година REUTERS/Ralph Tedy Erol Хората се отдръпват от сълзотворен газ, изстрелян от чиновници на националната полиция на Хаити, до момента в който разчистват лагер от хора, бягащи от опасността на въоръжени банди, пред посолството на Съединени американски щати, в Порт-о-Пренс, Хаити, 25 юли 2023 година REUTERS/Ralph Теди Ерол Ралф Теди Ерол/Ройтерс

Очаква се задачата да укрепи локалната сигурност и да укрепи националната полиция на Хаити в преследването й на бандите, силите за сигурност на Хаити към този момент получават известна интернационална поддръжка, само че остават с непълен личен състав и с предимство.

Критиците на задачата показаха кавги, свързани с мироопазващите задачи на Организация на обединените нации в Хаити, в това число изказвания за полово принуждение и въвеждането на смъртоносна зараза от холера, която умъртви близо 10 000 души.

Някои хаитяни също слагат под въпрос мандата на министър-председателя Хенри, който пое управлението на страната, откакто президентът Жовенел Моиз беше погубен през 2021 година

Хенри сподели, че от дълго време отлаганите избори в Хаити не могат да бъдат извършени, до момента в който страната не доближи главно равнище на сигурност.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР