Съветът за сигурност на Иран заяви днес, че Иран ще

...
Съветът за сигурност на Иран заяви днес, че Иран ще
Коментари Харесай

Става страшно! Иран отмъщава на САЩ "на подходящото място и в подходящия момент"!

Съветът за сигурност на Иран съобщи през днешния ден, че Иран ще отмъсти за гибелта на военачалник Касем Солеймани на уместно място и в подобаващ миг, оповестяват международните информационни организации.

"Америка би трябвало да знае, че незаконната й офанзива против военачалник Солеймани бе най-голямата й неточност.

Ще отмъстим сурово на нарушителите на уместно място и в подобаващ миг ", се споделя в изказване на съвета.

Колективният орган оповести, че е взел решение по какъв начин да отговори на убийството на Солеймани, само че не посочи какво тъкмо ще предприеме Иран.

Акциите на Уолстрийт се сринаха внезапно, след американския удар. За към две минути търговия, Dow Jones се търгуваше на 28 616,27, което е смъкване с 0,9%.

Индексът S&P 500 също спадна с 0,9% до 3 229,22, до момента в който софтуерният NASDAQ спадна с 1,0% до 8 999,84.

Основните показатели бяха постоянни в четвъртък, само че американската офанзива против Касем Солеймани - и опасността на Иран да отмъсти за гибелта му - докара до голям брой рекордни снижения.

Кой е Солеймани - генералът, поради който може да стартира война
За доста иранци, чиито икони след ислямската гражданска война са строгите лица на духовниците, генерал-майор Касем Солеймани бе знак на националната дарба да се устои на 40-годишния американски напън.

За Съединени американски щати и Израел той бе фигура, за която се знаеше малко, човек, който командваше иранските проксита и отговаряше за бойците в Сирия, подкрепящи президента Башар Асад, провинен за гибелта на американски бойци в Ирак.

Солеймани оцеля в ужаса на дългата война, която Иран води през 1980-те години с Ирак, и пое контрола върху елитните Бригади "Ал Кудс " на Революционната армия, на които бяха предоставени иранските акции в чужбина.

Сравнително незнаен в Иран преди американското навлизане в Ирак през 2003 година, известността и мистичният ореол на Солеймани толкоз получиха такава мощ, че американски публични лица приканиха за убийството му. За петнайсетина години Солеймани бе станал най-разпознаваемият ирански фронтови пълководец, отхвърлил апелите да влезе в политиката, само че натрупал същата, в случай че не и по-голяма мощност от цивилното управление.

"Фронтът на войната е изгубеният парадайс на човечеството - сподели Солеймани в изявление през 2009 година - Има един парадайс, който се разказва на хората като поточета, красиви нимфи и тучна зеленина. Но има и различен тип парадайс.... Военният фронт е същинският загубен парадайс на човешкия жанр ".

Върховният ирански водач аятолах Али Хаменей един път назова Солеймани "живия страдалец на революцията ". Късметът му изневери, откакто няколко пъти плъзваха клюки, че е починал. Така стана при самолетна злополука през 2006 година в Северозападен Иран, в която починаха други военни, и при бомбардировка през 2012 година в Дамаск, която умъртви високопоставени помощници на Асад.

Сравнително наскоро, през ноември 2015 година, потегли слух, че генералът е погубен или тежко ранен, предвождайки правилни на Асад сили в борбите край Алепо.

В родината му се приказва, че роденият на 11 март 1957 година Солеймани е израснал край планинския исторически ирански град Рабор, прочут с горите си, с овощните си градини от кайсии и праскови, с кестените си, както и с храбрите си бойци. Според Държавния департамент на Съединени американски щати той е роден в иранската религиозна столица Кум.

Малко неща се знаят за детството му, въпреки че съгласно ирански източници бащата на Солеймани е бил селяндур, който е получил парче земя при властването на шах Мохамад Реза Пахлави, само че по-късно заседнал в задължения.

След свалянето на шаха, затрит от Ислямската гражданска война през 1979 година, младият Солеймани се причислява към новосформираната Революционна армия. Участва в потушаването на кюрдските безредици, избухнали в северозападните региони на страната след революцията.

Скоро по-късно Ирак нахлува в Иран и стартира дългата и кървава 8-годишна война сред двете страни. В боевете умират над 1 млн. души. Иран на няколко пъти изпраща в минните полета и под огъня на иракските сили елементи от леко въоръжени бойци, някои от които са напълно млади. Частите, в една от които служи Солеймани, са били атакувани от иракските сили и с химически оръжия.

В тази кланица Солеймани става прочут с опозицията си против "безсмислените жертви " на бойното поле. В същото време той от време на време плаче от неспокойствие, увещавайки своите бойни приятели да влязат в борба, като прегръща всеки един от тях.

След иракско-иранската война Солеймани съвсем изчезва за няколко години от полезрението, което анализатори отдават на военновременните му различия с Хашеми Рафсанджани, който става президент на Ирак от 1989 до 1997 година След Рафсанджани обаче Солеймани оглавява Бригадите "Ал Кудс " (арабското наименование на Ерусалим). Много се сближава с Хаменей - толкоз, че висшият водач става кум на дъщерята на генерала.

Като началник на силите "Ал Кудс ", Солеймани управлява задграничните интервенции на корпуса на гвардейците и скоро след нахлуването в Ирак през 2003 година и свалянето на Саддам Хюсеин притегля вниманието на американците.

В секретните дипломатически грами на Държавния департамент, извадени нескрито от "Уикилийкс ", американски високопоставени лица намерено разискват иракските старания да се влезе във връзка със Солеймани, с цел да бъдат спрени ракетните офанзиви против строго охраняваната Зелена зона в Багдад през 2009 година В друга секретна депеша от 2007 година Солеймани признава пред американците, че разполага със стотици сътрудници в Ирак, като в това време "се заклева в гроба на (покойния аятолах) Хомейни, че не е дал позволение за нито един патрон, изстрелян против Съединени американски щати. "

Американски публични лица на времето не повярваха на това изказване на Солеймани, защото гледаха на Иран по едно и също време като като на подпалвач и пожарникар в Ирак, който управлява някои шиитски милиции и в това време подклажда неодобрение и подхваща въоръжени офанзиви. Съединени американски щати упрекнаха тогава "Ал Кудс " за едно нахлуване против Кербала, при което бяха убити петима американски бойци, както и за обучаването и снабдяването с материали на бомбаджии, чиито самоделни взривни устройства всяваха смут измежду бойците.

В тирада през 2010 година американският военачалник Дейвид Петреъс (тогава командващ силите на Съединени американски щати в Ирак) загатна за получено от Солеймани писмо, в което той твърди американския си сътрудник, че "аз, Касем Солеймани, управлявам иранската политика по отношение на Ирак, Ливан, Газа и Афганистан ".

Съединени американски щати и Организация на обединените нации сложиха Солеймани в санкционния лист през 2007 година, въпреки че неговите пътувания продължиха. През 2011 година американски публични представители споделиха, че е обвинен по един доста чудноват скрит план на "Ал Кудс " да наеме мексикански наркобарон за ликвидиране на саудитски посланик.

Най-голяма популярност обаче Солеймани закупи в сирийската революция и посредством бързия напредък на групировката "Ислямска страна ". Иран - мощен покровител на Асад, изпрати Солеймани в Сирия няколко пъти, с цел да оглави офанзиви против ИД и други съперници на ръководството на Асад. Докато предвожданата от Съединени американски щати коалиция се фокусираше върху въздушните удари, при няколко наземни победи на иракските сили се появиха фотоси, на които се виждаше, че Солеймани е отпред на офанзивите и в никакъв случай не носи бронежилетка.

"Солеймани ни учеше, че гибелта е началото на живота, а не краят му ", сподели един пълководец на иракска (шиитска) милиция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР