Съветът за сигурност има шест нови страни членки с двегодишен

...
Съветът за сигурност има шест нови страни членки с двегодишен
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН има шест нови страни членки

Съветът за сигурност има шест нови страни членки с двегодишен мандат - Екваториална Гвинея, Кот д'Ивоар, Кувейт, Холандия, Перу и Полша. Техните флагове бяха сложени през днешния ден пред заседателната зала на Съвета в централата на най-влиятелната международна организация в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

Това стана на гала, проведена от непрекъснатия представител на Казахстан в Организация на обединените нации Кайрат Умаров. Неговата страна е ротационен ръководител на Съвета.

15-членния Съвет за сигурност е най-мощният орган на Организация на обединените нации. В него има пет непрекъснати страни членки с право на несъгласие - Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Останалите непостоянни членки се избират от 193-членното Общо заседание с двегодишен мандат.

Тази година обаче Холандия ще има единствено едногодишен мандат, тъй като раздели своя с Италия, която извърши първата от 2-те години на мандата. Миналата година изтече и мандатът на Египет, Япония, Сенегал, Украйна и Уругвай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР