Съветът за развитие при Министерския съвет, който се председателства от

...
Съветът за развитие при Министерския съвет, който се председателства от
Коментари Харесай

Съветът за развитие излезе с важни решения

Съветът за развиване при Министерския съвет, който се ръководи от премиера Стефан Янев, организира съвещание. Дневният ред включваше предложение за правила за работа на Координационния комитет за ръководство, наблюдаване, надзор и отчитане на осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 и Националната стратегия за развиване: България 2030.

Втората точка от дневния ред на съвещанието касаеше оферти за нови капиталови планове, за чието финансиране се планува подписване на съглашения за държавни заеми и/или се предлага издаване на държавна гаранция през 2022 година

В резултат от своята работа Съветът за развиване утвърди препоръчаните по точка първа от дневния ред правила за работа на Координационния комитет за ръководство, наблюдаване, надзор и отчитане на осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 и Националната стратегия за развиване: България 2030.

Съгласно признатите правила за работа на Координационния комитет негов ръководител е министърът на финансите, за членове са избрани заместник-министри от всички министерства в състава на държавното управление, началникът на политическия кабинет на заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства, както и ръководителят на Национален статистически институт.

Предмет на активността на Комитета е обезпечаването на подготовката, осъществяването и отчитането на тригодишния проект за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2030 и годишната му актуализация, съдържаща годишен доклад за осъществяването.

Комитетът е претрупан също със задачата да изготви заключителен доклад на Националната стратегия за развиване: България 2020, съдържащ се в първия тригодишен проект за деяние за осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2030. Същевременно Комитетът има ангажимент да дава информация по отношение на осъществяването на секторните стратегически документи и приноса им към осъществяването на двете национални стратегии за развиването на България – 2020 и 2030.

Комитетът също по този начин следи за напредъка при постигането на задачите, целите и хоризонталните политики в двата документа, както и изготвя рекомендации за коригиращи ограничения при несъблюдение на стратегиите или елементи от тях и рапортува на Съвета за развиване, към който действа Координационният комитет.

По втората точка от дневния ред на съвещанието бе решено Съветът за развиване да предложи в плана на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година Министерският съвет да не включва нови капиталови планове, за чието финансиране се планува подписване на съглашения за държавни заеми и/или се предлага издаване на държавна гаранция през 2022 година В хода на съвещанието заместник-министърът на финансите Ивайло Христов, заместващ министъра на финансите през днешния ден, рапортува, че в границите на нормативно избрания период няма подадени поръчки за капиталови планове, въз основата на което бе взето решението на Съвета за развиване по тематиката.

Съветът за развиване при Министерския съвет е основан с Постановление №110 на държавното управление от 3 юни 2010 година Негов ръководител е министър председателят, а членове са заместител министър-председателите и всички министри. Секретар на съвета е началникът на политическия кабинет на министър-председателя.

Сред по-важните функционалности на Съвета за развиване са: съгласуваност, мониторинг и надзор на създаването, осъществяването и отчитането на управническата стратегия на държавното управление и нейните актуализации. Друга задача е да преглежда стратегически въпроси и документи, в това число тези, които са предмет на разискване в други препоръки, и да ги предлага за приемане или за одобрение от Министерския съвет. Съветът за развиване провежда и координира ръководството, наблюдението, контрола и отчитането на осъществяването на Националната стратегия за развиване: България 2020 и Националната стратегия за развиване: България 2030.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР