Съветът за електронни медии утвърди с три гласа „за“ и

...
Съветът за електронни медии утвърди с три гласа „за“ и
Коментари Харесай

СЕМ утвърди нов УС на БНР. В него влизат журналистът Валери Запрянов и кавалджията Теодосий Спасов

Съветът за електронни медии утвърди с три гласа „ за “ и два „ въздържал се “ новия Управителен съвет на Българското национално радио, препоръчан от генералния шеф на медията Милен Митев.

В състава влизат: Албена Миланова – дълготраен шеф на дирекция „ Международно съдействие “, приет престиж в Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union - EBU) и член на Групата специалисти по въпросите на публичните медии в осведомителното общество към Съвета на Европа, представляваща Република България в интервала 2006 – 2008 г.;

Валери Запрянов - публицист с над 40 години опит в разнообразни печатни и електронни медии;

юристът Димитър Димитров – член на досегашния УС на медията, чието наличие ще обезпечи последователност в работата на съвета и световноизвестният музикант Теодосий Спасов.

„ Основен претекст за препоръчаните членове на УС е стабилността. След няколко години на разтърсвания в радиото и чести смени на управлението, навлязохме в интервал на политическа неустойчивост в народен и интернационален проект. Затова избрах експерти с потвърден опит, трима от които и в този момент работят в публичната медия, познават нейните мощни и слаби страни и провокациите по пътя напред “, съобщи при представянето им Милен Митев.

Според него е изключително значимо БНР да продължи да отстоява своята самостоятелност и да резервира потвърденото доверие на обществото.

„ Работата на управлението е да не разреши опити за външно въздействие да доближават до работещите в радиото “, подчертава генералният шеф на БНР.

Той акцентира, че УС е висшият директорски орган на публичната медия и неговата роля не е и не може да бъде пасивна.

„ Затова предлагам в състава на съвета да влязат хора с друг професионален опит, които да покрият голямото многообразие от действия, осъществявани от БНР “, означи още Милен Митев.

Валери Запрянов ще дава отговор за медийните услуги – линейни и нелинейни, Албена Миланова – за стратегическото развиване, интернационалните стратегии и партньорства, рекламата и маркетинга, Теодосий Спасов - за музикалните сформира и архивите на радиото и Димитър Димитров – за административното и софтуерното развиване и финансово-контролните действия.

Още информация за членовете на Управителния съвет:

Албена Миланова Камбурова с сектор: действия, свързани с обезпечаването и реализацията на европейски планове, координирането на присъединяване на БНР в интернационалните организации, съдействие с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), стратегическото развиване, маркетинг и рекламна активност.

Албена Миланова е дълготраен чиновник на Българското национално радио. Започва да работи в публичната медия през 1985 година като редактор в тогавашния Комитет за радио и телевизия. От 1997 година е началник на направление „ Международно съдействие “. През 2004 година направлението се трансформира в дирекция – една от дребното структури в администрацията на радиото, непокътната непроменена през годините. Албена Миланова заема длъжността шеф на тази дирекция, която извършва и до през днешния ден. В тази роля тя реализира връзката на БНР с интернационалните сътрудници, координира присъединяване на радиото в стратегии за продан на вести, музика и друго програмно наличие. Представлява БНР в доста експертни и работни групи за промени на Закона за радиото и малкия екран, в които споделя опита на други европейски страни във връзка с медийното законодателство. От 2013 до 2017 година преподава във Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ „ Климент Охридски “, магистърска стратегия „ Електронни медии “.

Опитът и напъните на Албена Миланова получават и интернационално самопризнание. От 2002 до 2005 година и от 2010 до 2012 година тя е член на групата за интернационално съдействие в Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union - EBU). От 2013 до 2019 година е Вицепрезидент на Комитета за радио на EBU. От 2010 до 2015 година е Координатор на районната група на Централна и Източна Европа. През 2021 година още веднъж е определена на тази позиция, която заема и досега. От 2006 до 2008 година е член на Групата специалисти по въпросите на публичните медии в осведомителното общество към Съвета на Европа, представляваща Република България.

Професионалист с опит в управническия екип на БНР, Албена Миланова ще способства за осъществяването на концепцията за ръководство на БНР в интервала 2021-2024 година, в която мощно се натъртва на партньорства с интернационалните организации и потребление на благоприятни условия за продан на опит с европейски медии.

Валери Любенов Запрянов с сектор: действия, свързани с развиването на програмното наличие, външните и взаимни продукции, развиването на нелинейни медийни услуги и мултимедийно наличие, предлагането на артикули на БНР на нови цифрови платформи.

Журналист с над 40 години опит в разнообразни печатни и електронни медии, Валери Запрянов е измежду основателите на вестник „ Стандарт “ и списание „ Тема “, в които е бил и основен редактор и на вестник „ Преса “, където е бил публицистичен шеф. През 1996 година е програмен шеф на Канал 1 на Българска национална телевизия, а от 2017 до 2019 година е член на управителния съвет на публичната телевизия.

Носител на премията за публицистика „ Паница “ на фондация „ Свободна и демократична България “ за поредицата репортажи от обсаденото Сараево „ Мръсната война “.

В кариерата си Валери Запрянов неведнъж се е доказвал както като извънреден публицист, по този начин и като сполучлив началник на журналистически екипи. Богатият му опит в разнообразни медии ще способства за нов взор върху развиването на медийните артикули на БНР.

Димитър Владимиров Димитров с сектор: действия, свързани с правните и лицензионни режими, правната отбрана, планирането и провеждането на процедури по публични поръчки, ръководството на човешките запаси, действието на системите за финансово ръководство и надзор и за ръководство на риска, софтуерното развиване, административното и техническо обслужване, внедряването на осведомителни технологии.

Димитър Димитров е правист, специализирал в региона на авторското, фамилното и наследствено и наказателното право. Работи поредно като адвокатски помощник и младши юрист в една от реномираните адвокатски адвокатски фирми в гр. София, занимаваща се с гражданско, наказателно и административно право, а след това е юрист на свободна процедура. През 2019 година е одобрен от Съвет за електронни медии за член на УС на БНР с сектор, включващ правните и лицензионни режими; медийното право; авторското право и сродните му права; процедури по възлагане на публични поръчки; цялостното правно обслужване; административна реформа; трудовото право.

По време на мандата си е взел участие в организирането на някои от знаковите събития за радиото, измежду които премиите „ Сирак Скитник “ и „ Детски празник в БНР “.

Работата на Димитър Димитров като член на първия УС на БНР, работил с четирима генерални шефове, демонстрира освен експертна, само че и добра организаторска и управителна подготвеност. Той ще дава отговор за дейностите, които подкрепят главните задания и функционалности на БНР, като към досегашния обсег на неговия сектор се прибавят и дейностите, свързани с финансовото ръководство и надзор и техническото развиване на публичното радио.

Теодосий Спасов Йорданов с сектор: Дейности, свързани с ръководството на музикалните сформира, продукционната и издателска активност, златния и архивния фонд.

През годините Теодосий Спасов се е потвърдил освен като извънреден музикант, само че и като началник и админ. Кариерата на световноизвестния български музикант е мощно обвързвана с националното радио. Работата си в медията той стартира през 1990 година като артист-оркестрант, лидер на група. През 1995 година става заместител шеф на отбор „ Филип Кутев “, а през 1999 година се завръща в БНР. От 2004 година е основен живописен началник на музикалните сформира на БНР, а през 2009 година е назначен за основен солист. В интервала 2015 – 2019 година Теодосий Спасов е шеф на „ Музикална къща БНР “– структурата, която дава отговор за шестте музикална състава на радиото, тяхната концертна и звукозаписна активност. След гибелта на Галина Траянова през 2021 година Теодосий Спасов още веднъж извършва длъжността шеф на „ Музикална къща БНР “.

През 1995 списание „ Нюзуик “ го подрежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. Носител е на доста оценки и награди, сред които: Наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „ Музикант на годината “ (1997 и 2002), Наградата за кино музика на Националния кино център (2007 и 2016), Наградата за принос в Българската просвета „ Добри Чинтулов” (2009). През (2011) получава най-високото отличие на Министерството на културата „ Златен век “ за огромния му принос в развиването и популяризирането на българската просвета и обичаен фолклор. Носител на Орден „ Кирил и Методий – първа степен с огърлие “ за извънреден принос към българската просвета (2013).

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР