Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере новият генерален директор

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере новият генерален директор
Коментари Харесай

СЕМ избира генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере новият общоприет шеф на Българското национално радио (БНР) през днешния ден.

Точката за избора е първа в дневния ред на съвещанието в сряда.

Шестима са кандидатите за поста. Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев бяха изслушани от членовете на съвета в последните два дни.

В концепцията си претендентът за общоприет шеф на БНР Даниела Манолова подчертава върху неравномерното развиване на стратегиите в БНР. Даниела Манолова счита, че дотацията за БНР би трябвало да бъде % от брутния вътрешен артикул. Тя предлага основаване на самостоятелен експертен орган, който да прави оценка предлагането на Управителния съвет на радиото за бюджета и неговото систематизиране.

Въвеждане на годишна препоръка на чиновниците, от която да зависи нарастването на заплатите на всеки от тях – това е едно от предложенията в раздела кадрова политика в концепцията на претендента за общоприет шеф на БНР Александър Велев. Сред концепциите на Велев са също увеличение на приходите от реклама, спонсорство и издателска активност като мярка за справяне с недостига, осъществяване на доходи от реклама в интернет, основаване на нови стратегии в интернет за привличане на млада публика.

Програмите на Радиото и музикалните сформира са приоритет за претендента за общоприет шеф на БНР Митко Димитров. Той съобщи, че залага на строга финансова дисциплинираност, на одобряването на “Хоризонт ” като информативен водач и на запазването на “Христо Ботев ” като културно-образователна стратегия. Според него би трябвало да се откри метод за понижаване на несъответствието сред заплащането в районните станции и националните стратегии на БНР.

Според Жени Гаджалова, някогашен основен счетоводител на БНР, съответното финансиране на публичната медия може да се получи с по-висока дотация. „ Държавната дотация би трябвало да подсигурява сигурността на БНР. Оставихме радиото 2007 година с 56 млн. лв. държавен бюджет, а от осем години – сега следя, че БНР е с бюджет от 42 млн. лв.. Не мога да си показва по какъв начин в случай, че сме оставили 56 млн. лв., през тези 11 години, в които не съм в радиото или не съм била част от този екип, какво е довело до това, че да се стигне до спад на бюджета дотам “, сподели тя по време на чуването.

Според Антон Митов, изпълняващ длъжността общоприет шеф, най-разумното решение за финансиране на публичните медии е посредством част от брутния вътрешен артикул (БВП). Митов сподели още, че е нужна финансова регулация за понижаване на несъответствията във финансирането на обособените стратегии на БНР, както и на заплатите на чиновниците. Той бе безапелационен, че би трябвало да продължат договарянията за нарастване на бюджетната дотация за публичното радио. „ Но към този момент за 2021 година. Не можем да приказваме за 2020-а, защото тя е дадена и е това, всичко е решено. Трябва радиото да откри метод в границите на 2020 година с тези пари по какъв начин да провежда разпределението на парите “.

Според Андон Балтаков звученето на стратегиите би трябвало да бъде обновено, с цел да бъде разширена аудиторията. Той счита, че с цел да не бъде радиото подвластно от политически решения, годишната държавна дотация би трябвало да стане % или от брутния вътрешен артикул (БВП), или от данъчните доходи.

До състезанието за избор на нов общоприет шеф на публичното радио се стигна, откакто Съвет за електронни медии приключи предварително мандата на Светослав Костов в средата на октомври предходната година и избра за краткотрайно изпълняващ длъжността Антон Митов.

Светослав Костов пък оглави БНР малко повече от 3 месеца преди да се стигне до предварителното преустановяване на мандата му поради абсурда, който се развихри към прекъсването на ефирното лъчение на стратегия „ Хоризонт “ за близо 5 часа на 13 септември. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР