Съветът за електронни медии (СЕМ) обвини премиера Николай Денков в

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) обвини премиера Николай Денков в
Коментари Харесай

Денков критикува СЕМ, че не си върши работата. Съветът го обвини в непознаване на правомощията му

Съветът за електронни медии (СЕМ) упрекна премиера Николай Денков в непознаване на пълномощията на органа в своя позиция, публикувата във вторник. Позицията е подкрепена от всички членове на съвета с изключение на Пролет Велкова .

Ден по-рано Денков подлага на критика Съвет за електронни медии във видеоинтервю, че не се оправя с контрола на дезинформацията. „ Съветът за електронни медии (СЕМ) явно не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод ", сподели Денков.

Според позицията на Съвет за електронни медии изразеното от Денков " демонстрира непознаване на пълномощията " на Съвет за електронни медии, избрани в Закона за радиото и малкия екран. „ Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии “, написа още регулаторът.

„ Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната “, гласи позицията.

По-късно във вторник Денков отговори, като сподели на брифинг в Министерския съвет, че е " извънредно време " Съвет за електронни медии " да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите на дезинформацията, хибридните офанзиви и неспазването на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи ".

Той предложи на Съвет за електронни медии да инициира полемика по тематиките за дезинформацията, хибридните офанзиви и спазването на етичните правила, на която да бъдат поканени публицисти и академични преподаватели.

Новината идва на фона на обвинявания против председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова по-рано тази година, още веднъж свързани с дезинформацията. През юни във връзка убийствата, осъществени от съветската войска в украинския град Буча. Тогава тя дефинира новините и историите за кланетата, осъществени от съветската войска, като агитация на Украйна.

Това стана мотив и членовете на Съвет за електронни медии ѝ. Искането беше отхвърлено, тъй като останалите трима членове на съвета, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласоподаваха срещу.

Думите ѝ бяха наказани още от украинското посолство, от до Народното събрание, както и от.

Буча е дребен град край Киев, който беше окупиран от Русия близо месец след началото на войната в Украйна 2022 година След изтеглянето на съветските сили от града по улиците му бяха открити голям брой тела, а на няколко места бяха открити всеобщи гробове. Киев упрекна съветската войска в всеобщи убийства и военни закононарушения.

Русия отхвърля да е направила убийствата и твърди, че смъртните случаи са " инсценирани " от Украйна.

България и Европейският съюз дефинират събитията в Буча като закононарушения и поддържат търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР