Съветът за електронни медии (СЕМ) е взел решение да прави

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) е взел решение да прави
Коментари Харесай

СЕМ ще прави мониторинг на отразяването на войната в Украйна 


Съветът за електронни медии (СЕМ) е взел решение да прави отсега нататък цялостен мониторинг на отразяването на военната инвазия на Русия в Украйна във всички малките екрани и радиостанции.

Той ще включва профила на канените в медиите посетители, както и наличието на изразяваните от тях мнения, заяви новият член на съвета от парламентарната квота Симона Велева пред Свободна Европа.

Досега сходно наблюдаване във връзка войната в Украйна е правено единствено през първите 20 дни от спора, само че единствено във връзка с публичните Българска национална телевизия и БНР. Сега регулаторът ще включи всички останали електронни медии. Предложението за това е било на Велева.

По думите ѝ решението на Съвет за електронни медии планува и непълен мониторинг обратно във времето, който ще се концентрира върху метода на отразяване на обособени основни събития, свързани с войната, като данните за военни закононарушение в Буча, и обстановката на блокирания в Мариупол транспортен съд “Царевна ”, на който имаше български моряци.

По предложение на Габриела Наплатанова от квотата на президента Румен Радев съветът ще направи и социологическо изследване за главните източници, от които хората се осведомят за хода на войната, както и дали имат навика да ревизират достоверността на информацията.

“Надявам се въз основа на този мониторинг и на социологическото изследване да можем да забележим какви са трендовете и да обърнем внимание на самите медии за това какви са настройките. В международен проект множеството регулатори това вършат ”, разяснява Велева, допълвайки, че на всички места се следи “много мощна поляризация на мненията и липса на задоволително квалифицирани специалисти, които да разясняват войната ”.

По време на съвещанието си в четвъртък Съвет за електронни медии е наложил и санкция на една кабелна телевизия поради излъчено наличие, което възхвалява или оневинява свирепост или принуждение. Става въпрос за разпространение на подправена информация по отношение на войната в Украйна, което е глобено по текст от Закона за радиото и малкия екран.

Това беше първото съвещание на регулатора, в което участваха новоизлъчените от Народното събрание и президента членове на съвета Пролет Велкова (издигната от “Демократична България ”), Симона Велева (номинирана от “Продължаваме смяната ”) и Габриела Наплатанова (назначена от президентската квота).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР