Съветът за електронни медии прие доклади за специализирания мониторинг на

...
Съветът за електронни медии прие доклади за специализирания мониторинг на
Коментари Харесай

СЕМ с реакция на доклада за изборите на ОССЕ. БНТ категорично спазва закона

Съветът за електронни медии одобри отчети за профилирания мониторинг на предизборната акция за парламентарни избори, извършени на 11 юли тази година.

Съвет за електронни медии не са установили каквито и да е нарушавания от страна на публичната телевизия по време на предизборната акция. Според регулатора Българска национална телевизия е спазила всички законови условия за медийното отразяване на парламентарния избор.



Отбелязва се увеличеното гратис време за полемики и диалози, които публичната телевизия е предоставила на всички 23 партии и обединения в акцията. Докладът на Съвет за електронни медии установи, че в 3-те издания на специфичното предаване " Надпреварата " и в предаването " Още от деня ", присъединяване в които бе гратис за политическите обединения, полемиките минават с градивен разговор при съблюдаване на положителния звук.



Те бяха излъчени във вечерния праймтайм на Българска национална телевизия. Една от особеностите на тази изключителна предизборна акция за публичната телевизия бе, че тя съответства с Европейското състезание по футбол, за което медията бе закупила авансово права за лъчение. Въпреки това феновете бяха осведомени в цялост за хода на парламентарния избор и по едно и също време с това те наблюдаваха спортните събития, регистрират от регулатора. Съветът за електронни медии взе решение да изиска незабавна среща с Организацията за сигурност и съдействие в Европа във връзка отчета с предварителните изводи на организацията във връзка наблюдаване на предварителните парламентарни избори на 11 юли и отразяването им в медиите.

Пред БНР ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева дефинира като " неистина " текстове от документа, свързани с медийния регулатор. От Съвет за електронни медии ще изискат от ОССЕ да изясни и по какъв механизъм е направено изчислението, че от общо 28 минути за участниците в изборите в утринните и вечерните централни вести по Българска национална телевизия 1, 17 минути са отдадени на ГЕРБ.

Българската национална телевизия със страдание откри, че задачата на ОССЕ в предварителните си бележки е позволила погрешни изказвания и констатации за отразяването на предизборната акция. Българска национална телевизия ще даде на ОССЕ данните от мониторинга и информация от нормативната уредба, регулиращи медийното отразяване на акцията.Очакваме в отчета ОССЕ да отрази професионално правилните данни и да вземе ограничения и да поправи позволените неточности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР