Съветът за електронни медии обяви решението си за Петър Волгин

...
Съветът за електронни медии обяви решението си за Петър Волгин
Коментари Харесай

СЕМ няма да санкционира БНР заради Волгин

Съветът за електронни медии разгласи решението си за Петър Волгин - няма нарушаване и няма наказване, надлежно.

Съвет за електронни медии няма да постанова наказания на БНР за предаването " Политически НЕкоректно ", тъй като няма законови учредения, реши медийният регулатор, стана ясно в петък.

Съветът е направил мониторинг на стратегиите на Българска национална телевизия и БНР на тематика войната в Украйна и особено е прослушвал предаването на Волгин от 10 април, където се тиражира подправена информация за завземане на кораба " Царевна " от украинския батальон " Азов ".

Според заключението на Съвет за електронни медии няма нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, нарушен е единствено Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за публицистичната активност на БНР. За това от радиото към този момент оповестиха, че са наложили дисциплинарно наказване на водещия - със забележка.

Членовете на Съвет за електронни медии взеха решението си с четири гласа " за " и един " срещу ". Против беше Розита Еленова, която желае по-строг мониторинг против дезинформацията - в сегашната обстановка.

Поводът за следващото публично неодобрение против Волгин стана изявлението му в последното издание на " Политически НЕкоректно " в неделя с водача на считаната за русофилска партия " Възраждане " Костадинов, като при започване на диалога водещият съобщи, че желае да стартира с " тази информация, която я има към този момент из всички български интернет уеб сайтове ", като уточни, че това е " само информация от съветска страна, от съветските организации ", а точно - " че бойците от батальона " Азов " в обсадения Мариупол са задържали два кораба, единият е корабът " Царевна ", където се намират българските моряци ".

После думата бе дадена на Костадинов, който първо съобщи, че мощно се надявал информацията да не е вярна, а след това описа по какъв начин се е чул към този момент с министър-председателя, който го уверил, че е погрешна - разговарял с капитана на кораба. С това обаче тематиката не бе затворена, в противен случай - водачът на " Възраждане " разви теза - в случай че обаче е вярна, а водещият не му опонира.

Информацията, че корабът " Царевна ", на борда на който има 17 български моряци, е покорен от украински националисти от " Азов ", е подправена вест - оповестиха в следствие от Министерство на външните работи.

Заради предаването обаче в същия ден известната оперна певица Александрина Пендачанска разгласи, че напуща Обществения съвет на радиото. И се стимулира ето по този начин: " Г-н Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години. Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести, от които се организира откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа агитация, която опонира на публичния интерес и задачата на Националното радио ".

В претекстовете, с които от БНР постановиха наказване на Волгин се споделяше:

" Ръководството на Българското национално радио изрично се разграничава от всеки опит за провокиране на принуждение и неговото оправдаване или утвърждение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести.

Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено. Същевременно няма да бъде позволено вмешателство в работата на публицистите в публичното радио, включително събаряне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат единствено след изчерпателен разбор и професионален разговор ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР