Съветът за електронни медии избра програмния шеф на БНТ1 Емил

...
Съветът за електронни медии избра програмния шеф на БНТ1 Емил
Коментари Харесай

СЕМ натрапи Кошлуков за временен шеф на БНТ

Съветът за електронни медии избра програмния началник на БНТ1 Емил Кошлуков за краткотраен общоприет шеф на малкия екран до провеждането на конкурс за титулярен, който би трябвало се състои в период от три месеца. Изборът бе необорим с отвращение на нито един различен чиновник на публичната медия да заеме мястото. Кошлуков бе препоръчан от ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова, която е от парламентарната квота и е номинация на ГЕРБ. Кандидатурата му бе призната с три гласа „ за ”, един „ срещу ” – на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Иво Ананасов, и един „ въздържал се ” – на Ивелина Димитрова, представител на президента Румен Радев.

Преди гласуването Владимирова и Димитрова описаха по какъв начин във вторник са предложили поста на няколко индивида от Българска национална телевизия и по какъв начин нито един от тях не се съгласил. Те отхвърлиха да посочат имена с разяснение, че хората ги били помолили. Както „ Сега ” писа, на предварителна среща в Съвет за електронни медии като вероятни кандидатури са обсъждани освен Кошлуков членът на управителния съвет на Българска национална телевизия Василена Матакиева, продуцентът Надя Обретенова, водещият на „ Панорама ” Бойко Василев и шефът на дирекция „ Информация ” Уляна Пръмова.

При разискванията през вчерашния ден членът на Съвет за електронни медии Розита Еленова стартира концепцията изборът на и.д. шеф да се отсрочи с няколко дни, с цел да се предложи мястото на още хора. Предложението въобще не бе подложено на разискване и гласоподаване с разяснение, че Българска национална телевизия е в интервал на предизборна акция и в навечерието на визитата на папа Франциск, заради което всяко закъснение с назначението на нов управител би основало проблеми.       

Кошлуков наследява Константин Каменаров, откакто в понеделник Софийският градски съд удостовери присъдата му за шофиране в нетрезво положение. С нея на досегашния шеф на Българска национална телевизия се постанова наказване от 1 година и 3 месеца условно. Наличието на влезнала в действие присъда за съзнателно закононарушение от общ темперамент направи Каменаров несъответстващ с директорския пост. Преди съвещанието на Съвет за електронни медии през вчерашния ден стана ясно, че той е избегнал отстраняването си, като самичък е подал оставка. На същото съвещание София Владимирова бе определена за трети път за ръководител на Съвет за електронни медии за период от една година.

 

Протест

Асоциацията на европейските публицисти – България стачкува остро против решението на Съвет за електронни медии. В позиция, озаглавена „ Назначаването на Емил Кошлуков е удар против публичната телевизия ”, се споделя: " В целия свят се гледа на съмнение на прескачането от политиката в публицистиката и е безусловно несъвместимо със статута на Българска национална телевизия като социална телевизия да бъде ръководена, въпреки и краткотрайно, от човек с биографията на господин Кошлуков. Още по-притеснително е, че Кошлуков пристигна в Българска национална телевизия след заявен стаж в телевизия “Алфа ” на партия “Атака ”, чийто водач има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се дефинира като екстремистка и антиевропейска. Tози избор оставя подозрение, че позицията на генералния шеф на публичната медия е подвластна от ползите на ръководещата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в интервал преди избори, което е сериозна заплаха за безпристрастността на медията ", разясняват от организацията.

От асоциацията напомнят, че престоят на Кошлуков в националната телевизия към този момент е белязан от непрофесионални журналистически практики, в това число абсурда с показания междинен пръст в ефир, за който се извини единствено с половин уста, и то след дълго гледище от всички страни. " Днешното решение на Съвет за електронни медии може да бъде съпоставено с сходен непристоен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ упорства Съвет за електронни медии бързо да преразгледа това свое решение, преди то да докара до още по-голяма имиджова вреда за малкия екран след осъждането на досегашния общоприет шеф, определен от Съвет за електронни медии ", приключва позицията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР