Съветът във формат ЕС-27 прие директиви за преговорите по оттеглянето

...
Съветът във формат ЕС-27 прие директиви за преговорите по оттеглянето
Коментари Харесай

Захариева се надява на бързо съгласие с Великобритания за Брекзит

Съветът във формат ЕС-27 одобри наставления за договарянията по отдръпването на Обединеното кралство от Съюза , с които се дефинира позицията на ЕС-27 по преходния интервал. Тези наставления дават на Комисията, като договаряща от името на Европейски Съюз, мандат да стартира диалози с Обединеното кралство по въпроса.

" Министрите от Европейски Съюз дадохме явен мандат на Комисията по какъв начин си представяме преходния интервал: Обединеното кралство да ползва в цялост достиженията на правото на Европейски Съюз, без право на присъединяване в институциите на Европейски Съюз и в процеса на взимане на общи решения. 27-те одобрихме през днешния ден текста бързо и се надяваме, че също по този начин бързо ще реализираме единодушие с Обединеното кралство по въпроса " . Това съобщи заместител министър - ръководителят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, която ръководи през днешния ден Съвет " Общи въпроси " в Брюксел.

Продължителност на преходния интервал - В насоките от Европейския съвет (по чл.50) от 15 декември 2017 година се показва, че преходните разпореждания би трябвало да бъдат ясно избрани и лимитирани във времето. Предложената последна дата за преходния интервал в преговорните наставления е 31 декември 2020 година

Прилагане на достиженията на правото на Европейски Съюз - Съгласно позицията на Европейски Съюз по време на преходния интервал Обединеното кралство следва да ползва достиженията на правото на Европейски Съюз, както те важат за пълноправна страна членка. Всяка смяна на достиженията, призната през този интервал от институциите, органите и организациите на Европейски Съюз, ще важат и за Обединеното кралство.

Ще се ползват и важат също всички съществуващи регулаторни, бюджетни, надзорни, правни и правоприлагащи принадлежности и структури , в това число компетенциите на Съда на Европейски Съюз.

По въпросите на свободата, сигурността и правораздаването , където Обединеното кралство има право да ползва или не обособени законодателни актове, актуалните правила ще важат за актове, признати по време на преходния интервал, по които Обединеното кралство е станало страна преди отдръпването си. Въпреки това Обединеното кралство няма да получи право за избор по нови ограничения в тази област с изключение на да поправя, заменя или добавя тези, по които е страна отпреди отдръпването си.

По отношение на комерсиална политика и интернационалните връзки , по време на преходния интервал Обединеното кралство ще остане обвързано по отговорностите си, произлизащи от подписаните от Европейски Съюз съглашения, само че няма да взе участие в каквито и да е органи, учредени с горните съглашения.

Доколкото Обединеното кралство ще продължи да взе участие в митническия съюз и единния пазар (с всички четири свободи) по време на прехода , страната ще би трябвало да продължи да съблюдава комерсиалната политика на Европейски Съюз, да ползва митническите цени на Европейски Съюз, да събира откритите от Европейски Съюз мита и да обезпечи осъществяването на постановените от Европейски Съюз гранични инспекции. Това значи, че по време на прехода Обединеното кралство няма да се обвързва едностранно с интернационалните съглашения от региона или компетенциите на правото на Европейски Съюз, до момента в който не получи позволение от Европейски Съюз за това.

Във връзка с институции и органи на Европейски Съюз , Обединеното кралство в качеството си към този момент на трета страна ще прекрати присъединяване си в институции на Европейски Съюз и процеса на взимане на общи решения.

Обединеното кралство няма към този момент да участва на срещи на експертни групи в Комисията , комитети или други сходни органи, където са показани страните членки. По изключение, като това се преглежда за всеки обособен случай, Обединеното кралство може да бъде канено за някои от тези срещи, само че без право на глас.

Предвиждат се обособени съвещания по въпроса за установяване на опциите за лов на риба (общ позволен улов) по време на преходния интервал, при цялостно ценене на достиженията на правото на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР