Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за

...
Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за
Коментари Харесай

Никола Янков: ДАНС са активирани да пишат доклади, за да се обоснове запазването на дерогацията

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще разиска рисковете за националната сигурност на България при незабавната анулация на дерогацията за преправка на съветски петрол от рафинерията " Лукойл ".

Според Никола Янков - някогашен зам.-министър на превоза и на стопанската система, който също е бил и в Надзорния съвет на " Лукойл ", на разузнаването е предоставено да напишат нещо, което да оправдае настоящата позиция на премиера и държавното управление. По думите му ползата на премиера е да се резервира дерогацията. Той изясни това с бранене на съветските ползи.

" Съжалявам, че Министерският съвет и министър председателят Денков са упълномощили на разузнаването да написа отчети с незнайно каква цел. Това, което нормално се прави в такава обстановка, е да отидете и да попитате 10-те или 20-те най-големи търговеца на пазара на горива в България, които действително доставят българските жители и консуматори с горива, какви са техните други възможности за доставка, какви са техните благоприятни условия да усилят доставките към пазара при избрани хипотези. Това, незнайно за какво, не се е предписание до момента. Вместо това питате ДАНС - ДАНС не се занимава с доставки на горива. Очевидно е, че тези организации са задействани да пишат отчети за да се обоснове тезата, че дерогацията би трябвало да остане ".

В предаването " Преди всички " Янков бе безапелационен, че проблем с доставките на пазара на горива в България няма. Той акцентира, че " Нефтохим " е спирал през годините за планови поправки, само че никой не е усещал.

" В България съществува 120-дневен ресурс от петрол и нефтопродукти на склад и тези количества са задоволителни, с цел да обезпечат потреблението на пазара за месеци напред. Тези количества са налични и могат да бъдат доставени на пазара във всеки един миг, без значение къде се намират ", безапелационен бе специалистът.

" Големият риск не е да спре " Лукойл ", тъй като няма от кое място да се набави петрол, огромният проблем за България и рискът за националната сигурност е " Нефтохим " да бъде глобен като компания, нарушаваща глобата на Европейски Съюз поради контрабанда на горива, рафинирани от съветски петрол, към други страни, което е неразрешено по изискванията на нашата дерогация и по санкционния пакет на Европейски Съюз ", счита Никола Янков. По думите му обаче страната България няма общо с това и единственото, което може да стане, е страната ни да падне още като известност в очите на нашите сътрудници.

Според него е рисково и излишно назначението на необикновен шеф в " Лукойл ".

" " Лукойл " може умерено да си мине към неруски доставки, да продължи да ги рафинира в България, да доставя нещата. Няма потребност страната да изземва рафинерията, да подхваща изключителни ограничения, които с изключение на да доведат до някаква злополука от бизнес и юридическа позиция, нищо друго няма да оказват помощ ".

Неговата прогноза е, че дерогацията ще бъде анулирана под нитиска на нашите сътрудници от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Това ще е към Нова година, счита Никола Янков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР