Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ,

...
Съветът на управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ,
Коментари Харесай

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще преговарят днес за партийната субсидия

Съветът на ръководещата коалиция ГЕРБ и " Обединени патриоти " (ВМРО, НФСБ, " Атака " ) през днешния ден би трябвало да реши какъв брой да бъде дотацията за политическите сили. Партньорите във властта ще търсят обща позиция преди Народното събрание да се произнесе тази седмица. Досега " Атака " поддържа предлагането на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са срещу.

Вариантите са партия да взима 11 на глас, получен на парламентарни избори, както е съгласно сегашните разпореждания, 1 лева, както предложи Бойко Борисов или сред 5 и 8 лева на глас съгласно вижданията на Вътрешна македонска революционна организация и на Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи, което отвърна концепцията за 1 лева дотация с нулева дотация и предложение за финансиране от бизнеса, се върна към държавно подкрепяне с 11 лева за глас.

Как се стигна до тук

До радикалната смяна в системата на финансирането на партиите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.

От ГЕРБ в началото внесоха смяна, която беше призната от Народното събрание, че до края на 2020 година партиите и обединенията би трябвало да върнат непринудено надвзетите суми от държавната си дотация от 26 май 2016 година до в този момент. Ако парите не бъдат върнати до 2021 година, за тях почва да тече рента и стават обвързване към страната.

Докато планът, който трябваше да поправи грешката със задна дата, се движеше по пътя си към пленарна зала министър председателят Бойко Борисов се появи изненадващо в Народното събрание през сутринта на 6 юни. Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев, разгласи Борисов. " Много се наслушахме на популизъм. Ще стане най-после като в Чехия в доста страни милиардерите да са и министър председатели - няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите ", разгласи водачът на ГЕРБ пред публицисти. Борисов добави, че спестените пари от бюджета ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

Шест дни по-късно концепцията на Борисов към този момент беше призната на първо четене в Народното събрание. " За " гласоподаваха 117 депутати от 207, като гласовете " за " пристигнаха от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". От Вътрешна македонска революционна организация също гласоподаваха " за ", макар че още тогава желаеха парите за дотацията да бъдат редуцирани, само че не и до 1 лева

Обрат на финала

Две седмици по-късно концепцията на Борисов, щеше да стане факт, в случай че второто гласоподаване в пленарна зала не беше отсрочено с процедурна хватка. В петък председателстващият съвещанието Емил Христов (ГЕРБ) изиска отлагането, тъй като липсвал отчет за второ четене от комисията по бюджет и финанси, която се организира предния ден. " За " отлагането бяха 186 народни представители, " срещу " - 2, и " въздържали се " - 7, и то бе признато. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов сподели, че е изискал отлагането, с цел да има диспути. " Разгънахме съществено въпроса и се обърнахме към нашите съдружни сътрудници с искане да бъде отсрочена точката. До момента преждевременно се разяснява. Прекалено под страст се разисква този въпрос и той е доста значим, тъй като може да докара до очистване на многопартийната народна власт в България ", сподели Симеонов.

В неделя обаче, заместник-председателят на групата на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че в случай че от партията му не са се намесили в петък, е щяло да бъде гласувано предлагането на Борисов.

Кой защо се бори

В ГЕРБ споделят, че няма да правят отстъпка от намаляването на дотацията до 1 лева " Странно е за мен, че ставаме очевидци на пазарлъци с работодателя. На нас шеф ни е българският народ, който ясно и изрично е декларирал своето мнение ", сподели през вчерашния ден депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, припомняйки референдума през 2016 година Тогава 2.5 млн. души гласоподаваха за дотация от 1 лева, само че при такова присъединяване и поддръжка резултатите от референдума не бяха наложителни. " Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи през ден трансформират позицията си ", добави Атанасова.

Приоритет на Движение за права и свободи е партийната дотация да остане 11 лв., да се понижи до 0 или 1 лев е несъстоятелно, сподели в неделя Йордан Цонев. Той изясни, че Движение за права и свободи е срещу финансирането на партиите с пари от бизнеса, само че са излезли с концепцията, тъй като предлагането на ГЕРБ е било единствено за намаляването на дотацията до 1 лева, а в този момент съществуващата възбрана за финансиране от стопански субекти оставала.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в неделя, че е подготвена с планове по какъв начин ще се отрази намаляването на парите от 11 на 6 или 8 лв. на глас. Българска социалистическа партия не внесе предложение преди гледането на Закона за бюджета в комисия преди второ четене.

Ако на съвещанието на Коалиционния съвет не бъде реализирана обща позиция и всички партии запазят позицията си, предлагането на ГЕРБ за понижаване на дотациите до 1 лева може да не бъде признато, тъй като ГЕРБ, " Атака " и " Воля ", чиито депутати дотук гласоподаваха с партията на Борисов, не събират нужните 121 гласа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР