Съветът на ректорите и Синдикатите във висшето образование поискаха днес

...
Съветът на ректорите и Синдикатите във висшето образование поискаха днес
Коментари Харесай

Съветът на ректорите и синдикатите поискаха допълнително 142,6 млн. за 022 г.

Съветът на ректорите и Синдикатите във висшето обучение желаеха през днешния ден в допълнение 142,6 млн. лв. в бюджета за 2022 година. Според тях парите за висше обучение сега са незадоволителни и те би трябвало да стигнат 1 % от Брутният вътрешен продукт.

По обособени пера, ректорите желаят в допълнение 71 млн. лв. към дотацията за прехрана на образованието, която включва работните заплати и настоящите разноски. Настояват за 47 млн. лв. за научна действия и издаване на учебници, както и 24,6 млн. за актуализиране на стипендиите на студенти и докторанти. Те считат и че учителските заплати не трябва да изпреварват асистентските.

" Актуализиране на началната съществена месечна работна заплата на най-ниската академична служба помощник, която съгласно нас би трябвало да се обвърже със междинната работна заплата и да бъде 150 % от нея, сега плануваното за начална стартова заплата за учителите е по-високо в сравнение с заплатата на длъжността помощник, което явно не е вярно ", съобщи проф. Анастас Герджиков, ръководител на Съвета на ректорите.

Ако настояванията не бъдат изпълнени, от Синдикат " Висше обучение " споделиха, че са подготвени за митинги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР