Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме

...
Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) реши да отнеме
Коментари Харесай

Преустановяват дейността на Евроинс Румъния заради признаци на неплатежоспособност

Съветът на Органа за финансов контрол (ASF) реши да отнеме лиценза за активност на застрахователната компания  " Евроинс Румъния ". Причината - признаци на несъстоятелност на компанията. Това излиза наяве от прессъобщение, представено от Аджерпрес. 

 

" Съветът реши още да насочи искане за разкриване на процедура по неплатежоспособност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като краткотраен админ на компанията, със задача да обезпечи ръководството на активността на застрахователя и да предприеме нужните ограничения за опазване на имуществото. Задълженията на управлението на сдружението са прекратени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) завършва с назначението на правосъдния ликвидатор ", се споделя в известие, представено от Аджерпрес.

 

От Органа за финансов контрол прецизират, че на 30 юни 2022 година компанията няма нужните по закон средства да покрие финансовото условие за кредитоспособност и към 30 септември 2022 обстановката е останала непроменена. За покриване на финансовото условие за несъстоятелност ( " мек под ", при който е целесъобразна регулаторна намесa - бел. ред.) са били нужни средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лева.), а за покриване на минималния нужен капитал ( " корав под ", при който регулаторната интервенция е задължителна) - 1,75 милиарда леи (700 млн. лева.). 

 

Между февруари 2020 година и януари 2023 година Органът за финансов контрол санкции " Евроинс " с общо над 16 милиона леи - наказания вследствие на 17 контролни дейности, напомня Медиафакс. 

 

" През последните шест месеца контролът беше извънредно изчерпателен и специалистите от Органа за финансов наздор поставиха старания да ревизират какво е финансовото положение на сдружението. Решението на Съвета се основава на обширен разбор на обстановката в тази компания ", съобщи през днешния ден представителят на Органа за финансов контрол Даниел Апостол, представен от Диджи 24.

 

Той посочи, че според закона Застрахователният гаранционен фонд ще покрие всички компенсации на водачите, които имат подписана Гражданска отговорност с тази компания. " Законът планува фондът да се финансира от няколко източника. Фондът няма пълномощия да дефинира цени за застрахователни артикули и услуги. Работим върху варианти, които имат за цел да защитят потребителя ", сподели още Даниел Апостол.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР