Съветът на ООН за правата на човека ще реши днес

...
Съветът на ООН за правата на човека ще реши днес
Коментари Харесай

ООН решава дали да разследва евентуални военни престъпления в Украйна |

Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида ще реши през днешния ден дали да стартира следствие на осъществени от съветските войски в региона на Киев хипотетични злоупотреби, които съгласно Украйна съставляват военни закононарушения, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Резолюция, импортирана от Украйна и подкрепена от още над 50 страни, планува основаване на проверяваща комисия, която да изследва какво се е случило в регионите към Киев, които краткотрайно бяха завзети от съветските сили. Предвижда се тя да приготви отчет до началото на идната година.

" Районите..., които бяха под съветска окупация в края на февруари и март, претърпяха най-отвратителните нарушавания на човешките права на европейския континент от десетилетия ", сподели пред съвета украинският зам.-министър на външните работи Емине Джапарова.

Русия отхвърля да е вземала на прицел цивилни и дефинира своите дейности в Украйна, почнали на 24 февруари, като " специфична военна интервенция " за разоръжаване на страната и освобождението й от антируския шовинизъм, който съгласно Москва е подхранван от Запада. Украйна и Западът споделят, че Русия е почнала непредизвикана нападателна война, отбелязва Ройтерс.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет съобщи, че нейната работа е открила, че съветските сили и съюзени с тях въоръжени формирования са виновни за множеството цивилни жертви във войната в Украйна, показва Асошиейтед прес.

По думите й " голямо болшинство " от цивилните жертви е вследствие на потреблението на избухливи оръжия, в това число тежка артилерия, реактивни системи за залпов огън, ракети и въздушни удари.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР