Съветът на ООН за правата на човека ще разследва репресиите

...
Съветът на ООН за правата на човека ще разследва репресиите
Коментари Харесай

ООН ще разследва репресиите срещу демонстранти в Иран

Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида ще проверява репресиите против стачкуващи в Иран на фона на сигналите от направителствени организации за стотици починали. До това решение се стигна, откакто Германия и Исландия внесоха предложение в 47-членния Съвет за следствие по случая. 25 държави дадоха поддръжката си.
Според наши надеждни източници смъртните случаи са около 300, от тях най-малко 40 са на деца. Това е недопустимо. От информацията, която имаме, към 14 000 души, в това число деца, са били задържани в подтекста на тези митинги. Това е смайващо число. Разтревожен съм от информацията, че даже деца, обвинени в присъединяване в митинги, биват задържани в учебно заведение.
Фолкер Тюрк, висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида към този момент прикани Техеран да приключи потреблението на мощ при потушаване на митингите. А представителят на Иран на срещата в Женева по-рано упрекна Запада, че употребява Съвета за правата на индивида, с цел да нападна страната.

Масово неодобрение в Иран предизвика гибелта на 22-годишната Махса Амини през септември. Оттогава демонстрации бяха проведени в над 150 градове във всички 31 ирански провинции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР