Съветът на ООН по правата на човека възложи на българката

...
Съветът на ООН по правата на човека възложи на българката
Коментари Харесай

Българка в ООН следи за руски гаври с украинчета

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида разпореди на българката Марияна Кацарова да следи обстановката в Русия. Необходимостта от специфичен докладчик беше постановена още през септември заради усилването на репресиите в страната, а окончателният избор беше изработен през вчерашния ден.

След съвещание на своя отраслов съвет Организация на обединените нации изиска от Русия да разреши на интернационалните организации да посещават украински деца и други цивилни, " които са били принудително депортирани " към следените от Москва територии, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В признатата през вчерашния ден резолюция се насочва апел към Москва да " приключи противозаконното принудително прекачване и депортиране на цивилни и други предпазени лица в границите на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, в това число тези намиращи се в институции, непридружени и разграничени деца ". Текстът беше признат с 28 гласа " за ", 17 гласа " въздържал се ". Две страни гласоподаваха " срещу " - Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, само че Комисията на Организация на обединените нации не съумя да ревизира тези данни.

Освен това резолюцията приканва Русия да даде на представителите и сътрудниците на интернационалните филантропични организации и организациите за отбрана на правата на индивида " безконтролен, неотложен, дълготраен и безвреден достъп, да даде надеждна и цялостна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им обезпечи почтено отношение и безвредно завръщане ". Москва е призована и да даде " безконтролен, неотложен и резистентен " достъп до всички военнопленници и други " нелегално арестувани " лица.

" Мащабът и бруталността на съветските зверства в Украйна просто надвишават човешкото схващане ", съобщи пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко.  " Най-ужасяващото от тях е насилственото прекачване (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване ", добави тя.

Текстът също по този начин удължава с една година мандата на Комисията на Организация на обединените нации за следствие на нарушаванията на правата на индивида, осъществени в Украйна от началото на съветското настъпление на 24 февруари 2022 година

Блокиране

Русия предложения детския омбудсман Мария Лвова-Белова да приказва в Организация на обединените нации за " евакуацията на деца от зоната на спора ", само че Англия блокира излъчването на изказването й в Съвета за сигурност. " Ако госпожа Лвова-Белова има какво да опише за своите дейности, да го направи в Хага ", обясниха от английската делегация по-късно. Международният углавен съд в Хага издаде интернационална заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и Белова тъкмо за депортирането на украински деца в Русия.

КОЯ Е МАРИЯНА КАЦАРОВА

Марияна Кацарова е публицист, правозащитник и интернационален специалист по правата на индивида. През 2006 година тя основава в Лондон интернационалната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) - " Да достигнем до всяка жена във война ", която годишно връчва премията " Анна Политковская ", на дами правозащитнички от конфликтни зони.

Кацарова е родена в София. Завършва публицистика в СУ " Св. Климент Охридски " и в Колумбийския университет в Ню Йорк, след което специализира интернационално право в Лондонското учебно заведение по стопанска система (LSE), Женевската академия за интернационално филантропично право и права на индивида и водачество в бизнес учебното заведение на Оксфордския университет.

През 1989 година Марияна Кацарова е един от създателите на в. " Демокрация ".
ТЕМА преди 23 часа 657 преди 2 дни 653 преди 2 дни 863
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР