Съветът на ООН по правата на човека може да поиска

...
Съветът на ООН по правата на човека може да поиска
Коментари Харесай

Съветът на ООН по правата на човека може да поиска оръжейно ембарго за Израел

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида може да изиска оръжейно ембарго за Израел. Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида ще прегледа в петък, 5 април, проекторезолюция, призоваваща за налагане на оръжейно ембарго на Израел, цитирайки „ меродавен риск от геноцид в линията Газа “.

Агенция Франс Прес оповестява, че текстът осъжда „ потреблението на избухливи оръжия “ от Израел в обитаемоте региони на линията Газа и изисква Израел „ да се придържа към правната си отговорност за попречване на геноцид “.

Текстът е препоръчан от Пакистан от името на 55 от 56-те държави-членки на Организация на обединените нации от Организацията за ислямско съдействие (OИC), като се изключи Албания. Проекторезолюцията е подкрепена и от Боливия, Куба и Палестинската задача на Организация на обединените нации в Женева.

Документът от осем страници изисква Израел да приключи окупацията на палестинската територия и неотложно да анулира „ противозаконната обсада “ на линията Газа и всички други форми на „ групово наказване “.

Той приканва страните да спрат да продават или трансферират оръжия, муниции и друго военно съоръжение на Израел.

Припомняме, че Арабско-израелският спор е трайна борба сред редица арабски страни, както и арабски военнизирани радикални групировки, поддържани от част от локалното арабско население в палестинските територии, намиращи се под контрола на Израел от една страна, и ционистки придвижвания, а по-късно и от основаната през 1948 година (след края на Британския мандат в Палестина) страна Израел – от друга.

Източник – AFP /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР