Съветът на окръг Уилтшър продаде дома на бившия руски шпионин

...
Съветът на окръг Уилтшър продаде дома на бившия руски шпионин
Коментари Харесай

Продадоха къщата, а която отровиха Скрипал и дъщеря му

Съветът на окръг Уилтшър продаде дома на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, в който той беше токсичен с нервнопаралитичното вещество Новичок дружно с щерка му Юлия, предава The Mirror.

През 2021 година съветът купи къща от Скрипал за £260 000. Властите взеха решение да препродадат къщата, само че единствено на поданици на град Солсбъри и в споделена благосъстоятелност. Съветът ще резервира минимум 25% благосъстоятелност, с цел да подсигурява, че къщата няма да се употребява " за придобиване на някакъв статут " или като туристическа атракция.

Според The ​​Mirror жителите на Солсбъри са желали къщата да бъде съборена. Говорителят на съвета Фил Алфорд твърди, че  властите са обмисляли този вид, само че все пак са решили, че е по-добре да го „ върнат в употреба “. Това трябваше да бъде подложено на дълъг и цялостен ремонт,   " с цел да се избегне всевъзможен риск от болест “.

Къщата е закупена от гражданин на Солсбъри. Алфорд означи, че ремонтните действия към момента не са завършили, тъй че новият притежател няма да може да се нанесе до юни. „ Радваме се, че този парцел в страховит регион още веднъж ще бъде място, което някой може да назова дом “, сподели той.

Отравянето с нервнопаралитичното вещество „ Новичок “ на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в британския град Солсбъри стана на 4 март 2018 г. 

Скрипал е служил като полковник в Главното разследващо ръководство на Русия. През юли 1995 година, по време на пътешестване до Испания, той е вербуван от английското разузнаване MI6. В Русия Скрипал беше наказан за шпионаж в интерес на Обединеното кралство, а през 2010 година някогашният двоен сътрудник беше трансфериран в тази страна вследствие на продан на разкрити шпиони сред Русия и Запада.

През 2018 година Скрипал идва на посещаване при дъщеря си Юлия във Англия. И двамата бяха открити в безсъзнание на улицата в Солсбъри. На идващия ден английският министър председател Тереза ​​Мей заяви, че са били отровени с нервнопаралитичното вещество " Новичок ".

Скотланд Ярд заяви, че за първи път Скрипал са влезнали в контакт с увреждащото вещество в дома им в Солсбъри. Максималната централизация е открита на дръжката на входната врата. Скрипал оцеляха след отравянето, само че с изключение на тях пострадаха и други хора, инцидентно попаднали в контакт с отровата.

Трима чиновници на съветското разузнаване публично бяха упрекнати от английските управляващи, които считат, че зад покушението стои Кремъл.

Първо двама чиновници на ГРУ бяха обвинени за нападението. Те са разпознати като Александър Мишкин и Анатолий Чепига. После се появи и трето име - това на Денис Сергеев, за когото се счита, че е забъркан и в опита за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев в София.

Руските управляващи на няколко пъти излизаха с заявления, че британските управляващи към момента не са показали публично пояснение за случилото се, нито пък доказателства за съветска интервенция. „ Вместо на резултати от следствието ние ставаме очевидци на невиждана и добре премислена очерняща акция в английските медии против посолството и персонално против посланика “, се споделяше в една от тези заявления.

Скотланд ярд разследва ролята на съветския президент Владимир Путин в потреблението на нервно-паралитичното вещество новичок против Сергей и Юлия Скрипал в британсккия град Солсбъри, писа в.  " Гардиън " през август м.г.. Британците считат, че той " евентуално " е одобрил офанзивата срещу бившия съветски сътрудник и щерка му, които пострадаха тежко, само че след дълго лекуване съумяха да се възстановят.

Двамата съветски сътрудници са упрекнати за нападението. Великобритания настоява те да бъдат екстрадирани и издаде европейска заповед за ареста им, а Интерпол ги търси с алена бюлетина. Ръководителят на звеното в Скотланд ярд за битка с тероризма Нийл Басу съобщи, че следствието на нападението против Скрипал продължава. Той подчерта, че въпросите, свързани с повдигането на обвинявания по случая, са комплицирани. " Трябва да докажете, че Путин е директно забъркан ", обясняваше преди три години Басу. " Ние сме служители на реда и би трябвало да имаме доказателства. Има доста спекулации кой е отговорен, кой е дал нареждания, като всичко се базира на експертни знания за Русия. Трябват ми доказателства ", безапелационен е той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР