Съветът на министрите на Испания представи във вторник закон за

...
Съветът на министрите на Испания представи във вторник закон за
Коментари Харесай

Испанското правителство готви правила за прозрачност между лобисти и държавни служители

Съветът на министрите на Испания показа във вторник закон за увеличение на прозрачността на взаимоотношението сред държавни чиновници и лобисти , написа АП.

Длъжностните лица, участващи във всеки стадий от правенето на политики, ще би трябвало да рапортуват за своите срещи с представители на компании или групи , които се надяват да повлияят на държавни решения.

Лобистите ще би трябвало да се запишат в нов електронен указател на групи по ползи , с цел да организират всевъзможни срещи с членове на държавното управление. Политическите партии и профсъюзите ще бъдат освободени от това обвързване.

Предложеният законопроект също по този начин ще изисква високопоставени чиновници да изчакат най-малко две години след овакантяване на държавна работа, с цел да вземат участие в лобистки действия , свързани с въпроси, по които са работили.

Подобен правилник за сенаторите и законодателите в Конгреса на депутатите сега си проправя път през Народното събрание на Испания.

Франция и Германия одобриха сходно законодателство за основаване на наложителни регистри на лобисти надлежно през 2018 година и януари тази година.

Предложеният от Испания закон е плануван за публично разискване, преди да отиде в Народното събрание за утвърждение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР