Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент -

...
Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент -
Коментари Харесай

Съветът на Федерацията одобри оттеглянето на Русия от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити

Съветът на Федерацията - горната камара на съветския парламент - утвърди през днешния ден закона, с който се отдръпва ратификацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО), заяви Ройтерс, циитрана от Българска телеграфна агенция.

Това е последният стадий, преди президентът Владимир Путин да подпише закона. В поддръжка на закона гласоподаваха всичките 156 сенатори, участвали на съвещанието. Преди това законът мина на три четения в Държавната дума - долната камара на съветския парламент.

В прикрепените към закона документи се акцентира, че той е направен за възобновяване на равнопоставеността в отговорностите в региона на контрола върху нуклеарното въоръжаване, показват от ТАСС. Направено е и изменение в името на закона - отстранена е думата " ратификация ".

ТАСС напомня, че Русия е подписала ДВЗЯО на 24 септември 1996 година в Ню Йорк и го утвърдила на 27 май 2000 година Многостранното съглашение трябваше да бъде главен инструмент, съгласно интернационалното право, посредством който да се прекратят каквито и да е нуклеарни опити. Досега обаче договорът по този начин и не е влезнал в действие, защото не е бил утвърден от осем от подписалите го 44 страни, разполагащи с нуклеарни оръжия или с възможни благоприятни условия за тяхното основаване, предава съветската осведомителна организация.

" Неизпълнението от страна на Съединени американски щати, Китай, Египет, Израел, Иран, Индия, КНДР и Пакистан на вътрешнодържавните процедури, нужни за влизането на контракта в действие, показват неналичието на подготвеност да се поеме целият размер от отговорности, произлизащи от съглашението, и принуждава Руската федерация да предприеме съответните ограничения, ориентирани към стабилизирането на салдото по отношение на договорните отговорности ", се споделя в мнението на депутатите, представено от ТАСС.

В документите се акцентира, че законът разрешава на Русия да отдръпна ратификацията, като в това време " остава страна по контракта с всички произлизащи от това права и отговорности ". Президентът Путин беше декларирал, че отдръпването на съветската ратификация на ДВЗЯО е " огледален отговор " на позицията на Съединени американски щати, които са подписали, само че по този начин и не са утвърдили документа.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР